Az MTA új doktorait köszöntötték az Akadémia Székházában

balaton.vehir.hu 2017. 12. 20. 18:28

A csopaki Szabó Róbert is a kitüntetettek között volt - Nemrégiben a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében átadták az MTA doktori címet újonnan megszerzőknek, és az őket megillető okleveleket. A díjazottak között volt a Csopakon élő Szabó Róbert is, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadója.

A címet a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének azon tagjainak adományozzák, akik munkásságukkal iskolateremtő módon bizonyították kutatói képességüket, kiváló eredményeket értek el bármely, természet-, élet- vagy társadalom tudományterületen. Tudományszervező és utánpótlás nevelő munkájukkal hozzájárultak a hazai tudomány fejlődéséhez és elismertségének növeléséhez. A jelölteknek ezen kívül disszertációt kellett benyújtaniuk, majd azt nyilvános vita keretében kellett megvédeniük.

Idén hatvanöten vehették át az elismeréseket (55 férfi és 10 nő). Az ünnepségen Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Török Ádám, az Akadémia főtitkára a friss doktorok azon feladatainak fontosságát és egyben véleményformáló szerepét hangsúlyozták, amit tudóstársaik, a fiatal generációk, és általában a társadalom irányában fejtenek ki nap, mint nap. A 2500 akadémiai doktor közül választják az Akadémia levelező, majd később rendes tagjait.

Szabó Róbert csillagász idén védte meg MTA doktori értekezését. A Csopakon lakó tudós az ajkai Bródy Imre Gimnáziumban érettségizett, matematika és fizika tanári, valamint csillagász diplomát szerzett az ELTE-n. Két évig dolgozott a Floridai Egyetem Fizika Tanszékén. Jelenleg az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének tudományos igazgatóhelyettese. -Doktori munkámat pulzáló változócsillagok és Naprendszeren kívüli bolygók űrtávcsöves fényességméréseiből, azok analíziséből és modellezéséből írtam. Habár Budapesten dolgozom, munkám továbbra is sok szállal kötődik Veszprém megyéhez. Rendszeresen hívnak ismeretterjesztő előadásokat tartani a megyébe és szerte az országban – nyilatkozta Szabó Róbert.

Kutatócsoportjával évente többször rendeznek workshopokat az MTA Veszprémi Területi Bizottságának (VEAB) székházában a megyeszékhelyen. 2012-ben Balatonalmádiban rendeztek nemzetközi tudományos konferenciát a csillagszeizmológia témakörében, melyre Európából, az Egyesült Államokból, Ausztráliából és Dél-Koreából is jöttek asztrofizikusok, melynek főszervezője Szabó Róbert volt.

Szendi Péter

 Fotó: Szigeti Tamás (MTA)

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!