Advent első vasárnapján, harangünnep Csopakon

balaton.vehir.hu 2017. 12. 03. 19:37

Óriási érdeklődés mellett, közel félezer néző előtt hatvan év után újra megszólaltak a harangok a Csonkatoronyban. A fényjáték is pazar, hiszen az idei évben már közel 200 ezer égő világít a torony közvetlen környezetében, ahol a Betlehemet is felállították.

 

Az alkalomhoz illő hangulatról Fortissimo Együttes karácsonyi élő koncertje gondoskodott. Majd Ambrus Tibor polgármester elmondta, hogy a harangok közadakozásból szólalhattak meg. Külön megköszönte Szabó Jánosnak, a rendszerváltás utáni első polgármesternek a kezdeményezést, a Csopakért Közalapítványnak, a Baska családnak a Csopaki Művésztelep nyári festmény aukcióját valamint több magánszemélynek és vállalkozásnak. Köszönet illeti Rezgő Jenő vállalkozót, aki fémből elkészítette a toronyhoz egykor kapcsolódó templom vázát.

Ambrus Tibor

A csodálatos harangokat Gombos Miklós harangkészítő öntötte, aki így fogalmazott: „Egy harmonikusan működő harangban mindig benne van az ima, az alázat és az a több hónapon át tartó szellemi és fizikai munka, amelyre szükség volt az elkészítéséhez. Tulajdonképpen a lelkünk van benne. A harangjaim Isten dicsőségét, a békét és szeretet hirdetik, bárhová kerüljenek a világban.” – olvasta fel a mester gondolatait Ambrus Tibor.
Majd hozzátette: ez a harang ától a közös örökségünk része, közösen adjuk majd tovább gyermekeinknek. És fontos, hogy a gyermekeink örökül egy gazdag, biztonságos, szerethető települést adjunk. Ez a harang, ha megkondul erre is figyelmeztet.

MaciejOstrowski

Külön köszönetét fejezte ki a polgármester Myslenice testvértelepülés delegációjának, Maciej Ostrowski polgármesternek, hiszen az egyik harangot lengyel testvértelepülésünknek köszönhetjük. Méltó magyar és lengyel felirattal: „Ki jó barátra lelt, kincset talált.”
Maciej Ostrowski polgármester, köszönő szavakkal illette a vendéglátókat, Lengyelország és Magyarország, Myslenice és Csopak között példás, virágzó testvérvárosi kapcsolatról beszélhetünk.
-Ezek a harangok, a csopakiak közösségének az összefogásba az összetartozásba, a szeretetbe vetett hitének a diadala. És a közösségi összefogás adjon biztatást mindannyiunknak. Mutasson utat életünkben és szolgáljon példaként a kételkedőknek, mert ők is bőven vannak. Amíg a mi kis közösségünk templomot épít, vagy a néma templomból harangszót szeretne hallani, addig példát mutatunk nemcsak itthon, hanem egész Európának is. És higgyék el erre szüksége is lesz Európának – fogalmazott. (A harangokról hírportálunk korábbi írása ITT és ITT olvasható!)

Tislér Géza és Varga Kíra

Tislér Géza református lelkész a Csonkatorony és a templom kronológiai történetét emelte ki.
Csopak fényeit idén Varga Kíra elsőosztályos tanuló kapcsolata fel. Az est során a Csopaki Református Általános iskola diákjai és a Csopaki Református Asszonykör tagjai karácsonyi dalokat énekeltek.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!