Testvértelepülési ízek kavalkádja a Balatonnál

balaton.vehir.hu 2017. 08. 23. 21:35

Szerdán gasztronómiai bemutatót tartottak a Csopaki Üdülőfalu és Kempingben, ahol Csopak testvérvárosai - Lengyelországból Myslenice, Bulgáriából Kavarna és Erdélyből Szováta - és a házigazda Csopak finom ételeit kóstolhatták meg az érdeklődők.

A küldötteket Ambrus Tibor polgármester köszöntötte, aki mindenkinek tartalmas időtöltést, jó szórakozást és sok baráti beszélgetést kívánt.

Röviden és tömören, ami szem szájnak ingere az mind jelen volt a négy ország kulináris találkozóján. A lengyelországi Myslenice küldöttség pontosan nyolc méter hosszú asztalon tálalták a meg nem mondható, hogy hány fajta finomabbnál –finomabb süteményeket. Magukkal hozták a fehér levest, ami kolbászdarabkákból, fűszerekből és tejből készült, csak úgy, mint a káposztás ételt. Rengeteg fajta szalámit, sonkát kolbászt vonultattak fel, megszámlálhatatlan falatkákkal és füstölt sajttal. Természetesen nem hiányozhatott a mézes vodka.

Az erdélyi Szovátáról érkezettek a hagyományos mics ételt sütötték (ipari mennyiségben) hagyományosan faszénen. A micshez háromfajta húst használtak: marhát, sertést és birkát, egyforma arányban, sóval, borssal és fokhagymával ízesítve és hogy mitől lett könnyű az étel? Természetes egy kis szódabikarbóna hozzáadásával. Arra a kérdésünkre, hogy mivel tálalják majd a húst tömör választ kaptunk: szilvapálinkával és a híres Csíki sörrel. Mustár is került az asztalra finom házikenyérrel.

A bulgáriai Kavarna településről érkezettek finom balkáni édességeket és a különleges kalács költeményeikhez különböző szószokat ajánlottak.

A házigazdák, az óvoda teljes személyzettel készült a találkozóra. A kondérban babgulyás rotyogott, házi csipetke tésztával, de készült házi májas és házi körözöttes szendvics is csak úgy, mint finom pecsenyezsíros kenyér is. A babgulyás mellé házi sajtos pogácsát kínáltak.
Délután a hölgyek bíráltak és kóstoltak kilenc fajta bort. Első lett a Grósz Pincészet Merlotja, a Fesztivál borának a nemzetközi hölgy zsűri a Szent Donát Birtok Olaszrizling Hegy Borát választotta – tájékoztatta a résztvevőket Tóth Gyula borász.

A kóstoló alatt és után a híres lengyel Myslenice Dixi Band játszott. A testvértelepülési találkozó programjai között szerepelt a szerdai balatoni hajózás is. Szombaton pedig megrendezik a Testvérvárosok Gáláját a csopaki strandon, augusztus 25-én, 18.30 órai kezdettel, de addig is számos programon vesznek részt a küldöttek.

Hírportálunk képgalériája ITT tekinthető meg!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!