Zenés irodalmi turné a Balaton körül

balaton.vehir.hu 2017. 07. 13. 21:18

Csütörtökön Csopakra, a strandra érkezett a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) által szervezett kortárs zenés-irodalmi válogatás, csodálatos balatoni háttérrel.

A Szöveghullám 2.0 elnevezésű rendezvénysorozat során július 11. és július 15. között öt balatoni településen olvasnak fel a fiatal szerzők, tapasztaltabb pályatársakkal kiegészülve – tájékoztatta hírportálunkat Horváth Veronika főszervező, a FISZ tagja. Azt is elmondta, hogy a FISZ mára már közel 250 taggal rendelkezik, beleértve a tiszteletbeli, idősebb generáció tagjait is. A balatoni, immár a társaság negyedik turnéja ezt megelőzően korábban a Balaton-felvidéken, a Duna és a Tisza mentén tartottak hasonló rendezvényeket. A közönség szereti, megkedveli, tapssal fogadja az előadók felolvasásait, amiket DJ Panda és Szabó Mátyás rögtönzött zenei aláfestése színesít. Ezeken a rendezvényeken lehetőséget kapnak az első kötetes írók-költők, hogy bemutassák könyveiket, amelyeket a helyszíneken meg is vásárolhatnak az érdeklődők, de olyanok is akadnak, akiknek megjelenés előtt van a kötetük – fogalmazott Horváth Veronika.

Horváth Veronika

Ott jártunkkor Csombor Rita olvasott fel az év végén megjelenő kötetéből. Térey János, József Attila-díjas drámaíró-költő, Babérkoszorús költő egy újabb regényének fejezetét osztotta meg a hallgatósággal, ami a jövő évben jelenik meg, cselekménye pedig a Káli-medencében zajlik. Beszélgettünk Lanczkor Gábor József József Attila-díjas költővel, aki elmondta, ez fantasztikus lehetőség mindenki számára, hogy „testközelből” érzi azt az élményt, hogy élőben tolmácsolhatja a közönségnek a mai írók-költők gondolatait.

Csombor Rita

Térey János

Lanczkor Gábor

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) támogatja a rendezvénysorozatot. A turné első állomása július 11-én, kedden a keszthelyi Zenepavilon volt, amit a hét többi napján Révfülöp, ma Csopak, majd Balatonszárszó és Balatonföldvár követ.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!