A csopaki horgászati lehetőségek és halfogások a balatoni halászat felfüggesztése után

balaton.vehir.hu 2017. 05. 22. 17:11

Csopak térségében a halfogási eredmények jelentősen javultak a balatoni halászat 2013. decemberben történt felfüggesztése után. A horgászok csak üdvözölni tudják a halászat szüneteltetését (mert nem betiltották, hanem felfüggesztették!)- mondta Hideghéthy Csaba a Csopak-Paloznak Horgász Egyesület titkára, aki megosztotta gondolatait hírportálunkkal.

A horgászok több halat fognak az elmúlt évekhez viszonyítva, többen jó horgászélményekkel gazdagabban zárták a 2016 évet, melyet a leadott fogási naplók is bizonyítanak, ami jót tesz a horgászturizmus fellendülésének.
A Balaton környéki éttermek viszont nem örülnek a korlátozásnak, a vendéglátóhelyeken nem lehet „balatoni hal” néven felszolgálni a halételeket. A korábbi években a Balatoni Halgazdálkodási NZRT. által közzétett halfogási statisztikák szerint, sokkal több halat szolgáltak fel az éttermek „balatoni” halként, mint az éves kifogott mennyiség.
Vajon honnan származott a „balatoni hal”? Vélhetően egy része a horgászoktól, akik a tiltás ellenére is értékesítették az általuk kifogott süllőt, pontyot. A nagyobb mennyiség a haltermelő gazdaságokból, illetve külföldről (a süllő pl. Kazahsztánból).

 

Sült keszeg (Fotó: balaton.vehir.hu/illusztráció)

Kétségtelen, hogy a Balaton környéki éttermekben, halsütödékben üdvös lenne balatoni halat felszolgálni. Hogyan oldhatnák fel ezt a problémát? Hozzáértő halgazdálkodási szakemberek véleménye szerint a Balaton környéki haltermelő gazdaságokból kielégíthető lenne a felhasználásra kerülő halmennyiség.
A horgászok érdeke, hogy a befizetett balatoni területi jegy birtokában legalább halat foghassanak, a vendéglátók érdeke, hogy a Balaton környéki éttermekben a tájjellegnek megfelelő halételt szolgáljanak fel.
A BHNp Zrt. (Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.) nem „papír” halat telepít (papíron megvan a betelepített hal), hanem az előírt mennyiséget, ellenőrizhető módon be is teszi a vízbe, amit tulajdonképpen a horgászok a jegy árából finanszíroznak!
A Balatonon a kereskedelmi célú halászat esetleges visszaállítása esetén indokolt lenne a haltelepítési költségek kiterjesztése a horgászokon kívül más a halmennyiség növelésében érdekelt szervezetekre is pl. turizmus, állami szervek, vendéglátók stb.
A halőrzés szintén sarkalatos pontja a balatoni halgazdálkodásnak, tudomásul kell venni, hogy egy „maroknyi” halőr nem képes megvédeni a halállományt a rapsicoktól (orvhorgászok).
A halászat visszaállítását a horgászok nem támogatják, viszont egy jó koncepció kidolgozásában részt vennének.
Tudomásul kell venni, hogy a Balaton nem haltermelő tó, a horgászturizmus fejlesztésébe a tavon horgászó 40-45 ezer horgász többsége szerint nem fér bele a tóban folytatott kereskedelmi célú halászat.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!