Csopakon a hősökre emlékeztek

balaton.vehir.hu 2017. 02. 19. 15:04

Vasárnap, családi istentisztelet keretében az I. és II. világháborúban hősi halált halt csopaki egyháztagokra emlékeztek. A megemlékezést élő adásban közvetítette a Duna Tv és a Duna World TV.

Tislér Géza református lelkész Igehirdetését és megemlékezését követően, Huszár Péterné, a Csopaki Református Általános Iskola igazgatója osztotta meg ünnepi gondolatait: Immáron harmadik éve emlékezünk meg a két világháborúban elhunyt 10-10 csopaki és paloznaki református hőseinkről Hozzátette: minden évben megtisztel minket Istentiszteletünkön a Légierő Zenekara és a Magyar Honvédség képviselői immáron második alkalommal Zentai László ezredes úr, a Magyar Honvédség 54. Veszprém Radarezred parancsnoka, helyőrségparancsnok, illetve Szűcs József ezredes úr, a Magyar Honvédség Légivezetési és Irányítási Központ parancsnoka. Törekszünk arra, hogy, helyi református iskolánkban az egészséges hazafias szellemet, hőseink tiszteletét életben tartsuk és múltunk hőseit ifjúságunk elé emlékeztető példakánt állítsuk. Az egyházközség múltját könyvben is megörökítő Szűcs Károly nagytiszteletű úr a 30-as években az I. világháború hőseinek emléket állító tábla avatására emlékezve a következő mondatot helyezte az utódok szívére: „Minden időknek gyermeke! Őrizd drága emléküket, érted is adták éltöket.” – fogalmazott.

Az emléktábla felavatásáról szóló megemlékezést az egyházközség „Aranykönyvéből” Zaka Krisztián olvasta fel. Huszár Pálné elmondta, hogy a hetvenes évektől több, mint tíz éven át volt gondnok gyülekezetünknek Németh István, aki az I. világháborúban édesapját és nagybátyját is elveszítette. Németh Istvánnal 93 éves korában rögzítettek egy beszélgetést, amiben a II. világháborúból való szerencsés szabadulását mondta el. A visszaemlékezés részletét Tombor Madarassy Koppány olvasta fel.
Majd Szűcs József ezredes ünnepi beszédét követően, az első világháborús hadszínterek és a tábori lelkészek munkásságának elkötelezett kutatója Stencinger Norbert hadtörténész gondolatait Szabóné Koncz Ágota tolmácsolta.
A megemlékezés koszorúinak elhelyezését követően az ünnepség a nemzeti imádságunk, a Himnusz eléneklésével zárult. A Veszprémi Légierő zenekarát Katona János alezredes vezényelte.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!