Olaszrizling Szerintünk

balaton.vehir.hu 2017. 01. 16. 11:56

Hetedik alkalommal kerül megrendezésre az Olaszrizling Szerintünk esemény a Jásdi Borterasz és a Szent Donát Birtok közös szervezésében. A január 28-i borkóstolón több mint 30 kiállító pincészet borásza kínálja birtokaik legszebb Olaszrizlingjeit.

Az Olaszrizling Magyarország egyik legismertebb szőlője, amely a Balatonfüred-Csopaki borvidék egyik jellegzetes fajtája. Az évente megrendezésre kerülő rendezvénysorozat nem titkolt célja, hogy közelebb hozza a borkedvelőket az Olaszrizlinghez, felhívja a figyelmet a szőlőterületeket érintő veszélyre, bepillantást engedjen nyerni a fajta jövőképébe.

Zártkörű szakmai beszélgetés

A 2017-ben hetedik alkalommal megrendezésre kerülő esemény a szokások szerint egy zártkörű kóstolóval veszi kezdetét január 27-én, pénteken, ahol az eseményre meghívott borászok egy borkóstolóval egybekötött vacsorán vitatják meg a szőlőfajtával kapcsolatosan felmerülő aktuális kérdéseket, bemutatják egymásnak boraikat. A kóstolt tételek a kiállító pincészetek 2015-ös évjáratú olaszrizlingjei.
„Az Olaszrizling erkölcsi és piaci sikerei nem rejthetik el, hogy kiemelkedő termőhelyein kipusztulóban vannak a zömmel harminc-negyven évvel ezelőtt telepített ültetvények. A termelők katasztrofális veszteségeket szenvedtek el az elmúlt évjárat időjárási csapásai miatt és közös, államilag is támogatott stratégia híján, eltűnhet a szőlő a Balaton-part legszebb területeiről.” – fogalmazott Jásdi István, az esemény létrehívója.

Kiállító borászatok

A kiállító pincészetek Jásdi István meghívására érkeznek. A Balafonfüred-Csopaki borvidék borászatai mellett lesz egyéb balatoni, egri, somlói valamint felvidéki vendége is a rendezvénynek. Rajtuk kívül a Balatoni Kör, Csopaki Kódex és a Rizling Generáció is elhozza legígéretesebb Olaszrizlingjeit, illetve Olaszrizling cuveé-it.

Regisztrációhoz kötött sétálókóstoló

A sétálókóstoló másnap, január 28-án 13-18 óráig tart. A két helyszín: Jásdi Borterasz és Szent Donát Birtok befogadóképességének mértékében fogadják a szervezők a regisztrációkat, így biztosítván, hogy a rendezvény megőrizze családias jellegét.
„Január 28-án biztosan nagyszerű borokat fogunk kóstolni és arról beszélgetünk, mi a mi dolgunk abban, hogy ne csak megőrizzük örökségünket, de tovább is léphessünk elődeinknél. Jobb szőlő-változatokkal, a saját magunkkal szembeni még nagyobb igényességgel és közös arculat- és piacépítő kezdeményezésekkel.” – Jásdi István e szavakkal promótálja az Olaszrizling Szerintünk eseményt.
A szervezés gördülékeny menetéért és a regisztrációk kezeléséért a Kóstolom borturisztikai portál felel. A 2016-ban létrehozott társaság elsődleges célja, hogy bemutassa Magyarország 22 borvidékén fellelhető pincészeteket, szálláshelyeket és vendéglátó egységeket, mindemellett pedig események teljes körű szervezésével is foglalkoznak.

További információ az eseményről: https://www.facebook.com/events/1817095261840195/

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!