Csopak tovább szárnyal, elképesztően jó nyári programok, 400 ezer forint a fődíjas legjobb zenekarnak!

balaton.vehir.hu 2013. 05. 14. 13:00

Rekord mennyiségű és minőségű programokkal várják az idei nyáron a Csopakra érkezőket - hangzott el a kedden tartott sajtótájékoztatón.

Ambrus Tibor polgármester ismertette Csopak Európai Virágos Városok és Falvak versenyét ( Entente Florance Europe) jelenlegi felkészülését. Felhívta a sajtó jelenlévő képviselőinek figyelmét, arra, hogy a településen 171 regisztrált madárfaj él,  ezért érdemes külön tanulmányozni a növény és állatvilágot. A polgármester kiemelte, hogy az idei szezontól az önkormányzat átvette az óriás csúszda üzemeltetését, ami azzal jár, hogy a strandra megváltott gyermekjegy mellé három ingyen csúszást kap ajándékba a gyermek. Ezzel is a családosoknak szeretnénk kedvezni, hiszen a belépők árát sem emeltük - tájékoztatott a polgármester.

 

Ambrus Tibor (balra) és Dávid Roland

- Csopak 2012-ben, falu kategóriában első helyezést ért el a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen, így bekerült a 2013. évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyének döntőjébe.

Entente Floreale Europe:

Az Európai Virágos Városok és Falvak versenye 1975-ben kezdődött, Franciaország és az Egyesült Királyság között, akkor még csupán a virágosítási programokat bírálták. Ahogyan növekedett a résztvevő országok száma és ahogyan egyre fontosabbá váltak a környezettudatos gondolkodás megkövetelte kritériumok, mint pl. a környezetvédelem, az európai kulturális örökség megőrzése, az európai flóra és fauna védelme, úgy bővültek a bírálati szempontok is. Ezt tükrözi vissza a szlogen is: „Verseny az élet minőségének javításáért". Jelenleg a megmérettetésben 12 európai ország vesz részt: Ausztria, Belgium, Csehország, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Írország, Magyarország, Németország. Olaszország és Szlovénia.

Az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyének (Entente Florale Europe) tizenkét európai országot képviselő zsűrije egy összetett kritériumrendszer szerint bírálja a településeket. Megvizsgálja a kiültetett virágok minőségét, helyes alkalmazását, az állandó növényzet állapotát, különös tekintettel a faállományra. A fenntartható fejlődés elvének érvényesülése minden területen kiemelt kérdés, különös tekintettel a turizmusra. A jövő generációinak környezettudatos oktatása ugyancsak szerepel a bírálati szempontok között, csakúgy, mint a kulturális és természeti örökség védelme. A zsűri nagy gondot fordít a korszerű természetvédelmi, ökológiai alapelvek, az energiatakarékossági szempontok érvényesülésének vizsgálatára is.

Magyarországot az a város és az a falu képviselheti az Entente Florale Europe versenyen, amelyik első helyezést ért el az előző évben a „Virágos Magyarországért" országos versenyen város, illetve falu kategóriában. 2012. év nyertesei, Hévíz és Csopak települések képviselik idén országunkat az Entente Floreale Europe, azaz az „Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén”.

Csopak az Ententente Floreale Europe verseny döntőjében:

Csopak a Balaton északi partján fekvő 2000 lelkes település. Különleges szépségét a nádasokkal övezett két parti öböl, a kiépített gyerekbarát strandja, a dombokra felfutó szőlősorok, a köztük megbúvó régi pincék és az északról határoló Csákány és Öreg-hegy adja.

A település lankáin már a rómaiak is szőlőt termesztettek, a csopaki borászat azóta is meghatározó. A közel száz éve elindult fürdőkultúra által mára a Balaton egyik legkedveltebb fürdőhelyévé vált. Hazánkban ritka mediterrán klímának köszönhetően a kertekben, közterületeken virágzik a levendula, rozmaring, többször beérik a füge, a mandulafa, szőlő jellemzi a község hangulatát, arculatát. Az önkormányzat a borászokkal a szőlő- és borkultúra, valamint a csopaki bor jó hírnevének és minőségének védelme érdekében levédette a csopaki szőlőterületeket és létrehozta a Csopaki Kódexet.

A község vezetése és a nagyszámú civil szervezetek egyaránt elkötelezett a környezettudatosság mellett, így az elmúlt években több ezer mandulafa csemetét, sok ezer levendulát ültettek és több száz madárodút helyeztek ki. Minden család komposztáló edényt kapott, a gyűjtőszigeteken pedig lehetőség van a szelektív hulladék elhelyezésére. A nyírt és csonkolt fák helyett virágzó fasorokat (madár berkenye, galagonya) ültettek és a nyírt sövényeket folyamatosan virágzó cserjékkel váltották fel. A gyermek és családbarát szemlélet eredményeként szinte minden parkban új játszóterek létesültek, homokos föveny lett kialakítva.

Az európai Entente Florale versenyen való megmérettetésre készülve a településen két új parkot alakítanak ki, valamint több száz fát, 1500 cserjét, 7000 tő levendulát ültetnek. 150 madárodút, fecskefészkeket, denevérodúkat és hasznos rovarok védelmére szolgáló ún. rovar hoteleket építenek. Elindult továbbá a Virágos Csopakért környezetszépítő program, amely a magánkertek, közterületek magas színvonalú megjelenését hivatott elősegíteni.

Dávid Roland musical énekes az idei évtől a csopaki rendezvények házigazdájaként-műsorvezetőként, alkalmanként pedig fellépőként debütál a Balaton-parti teleülésen. A népszerű énekes kiemelte a "Csopak az Ifjú tehetségekért" és a "Csopakra Hangolva" új kezdeményezéseket.

A 2013-as évben, a nyári programjaink összeállításának filozófiáját kicsit oldottabb, fiatalosabb hangvétel jellemzi - fogalmazott Dávid Roland-

Tartalmas nyári programjaink zenei ajánlatai kalandozások lesznek a sokszínű zenekultúrában. Azoknak szól majd, akik szeretik az igényes, fiatalos könnyűzenét, a dallamos, klasszikus rockzenét, a bluest, az igazi zenei humort, a világzenét aki vágynak ifjúkoruk hagyományos tánczenéjére, és/vagy akiket irritál a kereskedelmi tv-k által generált „sztárdömping” és az újdonsült sztárok playback/félplayback koncertjei, műsorai. Szinte minden településen az éppen aktuális televíziós tehetségkutató verseny szereplői adnak műsorokat (rendkívül magas díjazásért). Csopak ezzel szemben fontosnak tartja egyrészt a szórakoztató ipar „öregjeinek” a támogatását, másrészt a média világán kívül próbálkozó, feltörekvő, tehetséges fiatal zenészeknek is lehetőséget nyújt, hogy szélesebb körben megismerhesse őket az igényes zenére vágyó közönség. Ezenkívül a környékbeli amatőr zenekaroknak is bemutatkozási lehetőséget adnak a rendezvények kis színpadai.

Szeretnénk újra megmutatni az utat az igazi zene felé, legyen az könnyűzene, rock, blues vagy éppen a klasszikus zene, és a zenei világában pedig elkötelezni magunkat a hazai, igényes magyar szerzők, előadók és az élőzene irányában. Nyári programjainkban új zenekarokat, stílusokat akarunk bemutatni a közönségnek, így is ismertséghez segítve a tehetségeket. A nyáron fellépő zenekarok között található többek között a mostani hétvégén fellépő szombathelyi Tohu-Bohu reggae együttes, a zenei humort nem nélkülöző Brassdance, a Kocsmazaj, Dávid Roland és zenekara, a fiatalok körében már ismertebb Blahalouisiana, a Carbovaris és a Wasabi Kht is. A rendezvényeken szeretnénk közelebb hozni a zenét az emberekhez „fizikailag” is, ezért az eddig használt nagyszínpad mellett/helyett sok esetben egy kisebb színpad kihelyezését tervezzük, közelebb az emberekhez, egyfajta borfalu jelleget kölcsönözve az eseményeknek. De természetesen a már szinte szimbólummá vált nagyszínpad sem veszíti el eddigi szerepét, hiszen számos táncbemutatónak és nagyzenekari koncertnek ad majd otthont, lesznek utcabálok, ír táncest, rock&roll party, és a Fröccsöntő nyitónapján egy valódi színházi előadást láthatnak a fröccsözni vágyók: a „Rakott szesz” című előadást mutatjuk be a nagyszínpadon, neves színművészek és a Söndörgő együttes közreműködésével.

Legyen tehát Csopak, a kisgyermekes családok és középkorúak mellett, az igényes fiatalok nyári nyaralóhelye, sporttal, rendezvényekkel, kultúrával és koncertekkel, sok értékes zenével, kiemelten figyelve magyar szerzőkre és előadókra.

Az új koncepció jegyében indul útjára a „Csopak az ifjú tehetségekért” elnevezésű kezdeményezés, melynek célja, hogy fiatal tehetséges gyerekeknek és fiataloknak bemutatkozási, fellépési lehetőséget biztosítson. A kezdeményezés keretein belül az idén 15. jubileumát ünneplő „Veszprémi Játékok Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Összművészeti Fesztivál és Versennyel együttműködve, a nemzetközi verseny magyarországi válogatóinak a legjobbjai szerepelnek a csopaki nagy nyári rendezvényeken. Elsőként Kusnyér Anna és Lakner Roberta mutatkoznak be, akik a 14. veszprémi Játékok és a 7. Tavaszi Játékok versenyen is arany minősítést szereztek szólóban és duettben is, musical és könnyűzene kategóriában

Ma Magyarországon számtalan olyan zenekar van, akik bár rendkívül tehetségesek, országos ismertség hiányában mégsem kapnak elegendő teret, hiszen a rendezvényszervezők általában a mainstream előadók meghívását preferálják.

A „Csopakra hangolva” zenekari verseny célja, hogy olyan zenekaroknak biztosítson bemutatkozási lehetőséget a Balaton parton, (kiemelt idegenforgalmi régióban, főszezonban) szabadtéri koncert körülmények között, népes nézősereg előtt, akik bár tehetségesek, de eddig anyagi vagy egyéb okokból még nem sikerült országos ismertségre szert tenniük, és ezzel segítse őket a hírnévhez vezető úton. Az egyes kategóriák győztesei, számos tárgynyeremény mellett, a 2014-es Csopak Község nagy nyári rendezvényein fellépési lehetőséget kapnak és pénzbeli díjazásban részesülnek.

A díjak között lesznek különböző szállodákban eltölthető zenekari „inspirációs-hétvégék”, továbbá értékes tárgynyeremények, portfólió fotózás és különdíjak várják a döntőben résztvevőket, valamint, az öt kategória (tribute/cover/feldolgozás, pop, világzene/népzene, rock/blues és jazz kategória) első helyezett zenekarjai a csopaki nagy nyári rendezvények egyikén fellépési lehetőséget kapnak, és egyenként 200 000 Ft díjazásban részesülnek. A verseny fődíjasa, azaz a zsűri által legjobbnak választott, a legtöbb pontszámot elért zenekar a „Csopak Napok rendezvény nyitó napján játszhat, és 400 000 Ft díjazásban részesül.

A versenyt május 14-től szeptember 4-ig reklámozzuk, majd jelentkezni 2013. szeptember 5-től december 15-ig lehet. Az első 100 zenekar vehet csak részt a versenyben, ezután a jelentkezést lezárjuk. A beküldött anyagot több szinten, on-line zsűrizik szakemberek, országosan ismert előadók, külföldi előadók, szakújságírók és Csopak Község Önkormányzata, 2014 áprilisáig. Az előzsűri által kiválasztott 30 legjobb zenekar 1-1 videójára interneten is lehet közönség szavazatot leadni. Minden kategória legjobb 4 zenekara + minden kategória egy közönségdíjasa, azaz maximum összesen 25 zenekar (előfordulhat, hogy a közönségszavazat győztese megegyezik az előzsűri által kiválasztott zenekarral) versenyez majd egymással élőben, 2014 júniusában, ahol 25 zenekar egy háromnapos rendezvény keretén belül lép színpadra, az egyes kategóriákon belül sorsolás útján eldöntve a fellépési sorrendet.

 Csopaki nyári programok 2013.

2013-ban Csopakon a nyári szezonra összesen 28 nap rendezvénynapot szervezték meg, az eddigi 20 nappal szemben. Ez egy ekkora település számára igen jelentős, és remélhetőleg tursiztikailag is fontos tényező lesz a község számára.

Pünkösdi Borpiknik

Időpont: 2013. május 18-20.

Helyszín: Csopaki strand

Programajánló:

A pünkösdi hosszú hétvégén kezdődik idén a szezon a Csopaki strandon, ahol ezeken a napokon a látogatóknak különböző programokkal kedveskednek. Idén először, de hagyományteremtő céllal kerül megrendezésre a Pünkösdi Borpiknik, melyen igazi piknikhangulat mellett finom csopaki borokkal, sport-, tánc- és borbemutatókkal, koncertekkel várják a csopaki strand látogatóit.

Szombat délelőtt első alkalommal jelentkezik a „Csopak az ifjú tehetségekért” elnevezésű kezdeményezés, melynek keretében fiatal művészpalánták mutatkoznak be a csopaki mólószínpadon: Kusnyér Anna és Lakner Roberta musical összeállítását élvezheti a közönség. Délután Tóth Vera és zenekara, valamint a szombathelyi Tohu-Bohu reggae zenekar pezsdíti a hangulatot. Vasárnap sport- és táncbemutatók várják a strand látogatóit, délután pedig fellép a The Company*LiveBand. A gyerekekre is gondoltak a szervezők hiszen vasárnap gyermekműsorok, a Pünkösd hétfőn pedig egész nap a Fanyűvő Játékpark és a Dongaverdák várják őket, és délután lehetőségük van különleges hangszerekkel is megismerkedni, hiszen a Cosmos Trió koncertje után „hangszersimogatóra” várja az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket.

Balatoni Hal és Borünnep

Időpont: 2013. június 20-23.

Helyszín: Csopaki strand

és

Olaszrizling Éjszakája:

Időpont: 2013. június 22.

Helyszín: Csopaki strand

IV. Csopak Hangja karaoke-verseny:

Időpont: elődöntők: július 11-től augusztus 8-ig, döntő: augusztus 22.

Helyszín: elődöntők: csopaki strand, döntő: Fürdő utcai parkoló nagyszínpad

Programajánló:

A Csopak Hangja karaoke versenyen július 11-től augusztus 8-ig öt elődöntőn mutathatják meg a hangjukat a tehetséges és bátor fiatalok vagy akár az idősebbek. A Csopak Napok keretén belül, augusztus 22-ei döntőben az 5 elődöntőből összesen 10 továbbjutó versenyzik egymással a „Csopak Hangja” címért. Az elődöntőkből 5 versenyzőt a zsűri juttat a döntőbe, 5 versenyző pedig a közönségszavazatok által kerülhet a legjobbak közé.

Csopaki Fröccsöntő:

Időpont: 2013. július 18-21.

Helyszín: Csopak, Fürdő utcai parkoló

és

IX. Csopaki Parti Ulti Party

Időpont: 2013. július 20.

Helyszín: Csopaki strand

Programajánló:

Nincs csopaki nyár fröccs nélkül...A program hagyományteremtő céllal 2010-ben indult útjára. A borhét mintájára a helyszínen felállított boros pavilonokban ezúttal a különböző fajtájú fröccsök kerülnek előtérbe, hiszen a kiváló csopaki borok nemcsak önmagukban fogyasztva, hanem fröccs formájában is kitűnő italok. A boros pavilonok mellett gasztronómiai ínyencségek és kézműves vásár is várja az érdeklődőket. A 4 napos fesztiválon a fiatalok és az idősek is találnak maguknak zenei programot, hiszen minden nap különböző műsorral és kiegészítő programokkal várják a szervezők a szórakozni vágyó vendégeket. A fiataloknak könnyűzenei élő koncertekkel, az idősebbeknek színházi előadással, a családosoknak gyermekműsorokkal kedveskednek a szervezők. Szombat délelőtt pedig kezdetét veszi az IX. Csopaki Parti Ulti Party, amely minden évben egyre több ulti játékost vonz Csopakra.

Csopakabana

Időpont: 2013. augusztus 1-4.

Helyszín: Csopaki strand

Programajánló:

Idén immár negyedik alkalommal várja a kedves vendégeket a nyár legforróbb hangulatú rendezvénye, a Csopakabana. Három napon keresztül áthatja a fesztiválhangulat a csopaki strandot, a ritmus megjelenik a táncban és zenében egyaránt. A strandon gyerek és családi programok mellett koncertek, tánc és sportbemutatók, kongashow és igazi kubai zenekar és táncosok showja várja az érdeklődőket! A sport sem marad ki a programból, hiszen a mozogni vágyók a ritmusos zenés vízi aerobikon, zumbán vehetnek részt és megcsodálhatják vakmerő fiatalok extrém sport bemutatóját is. Napközben latin-amerikai és salsa táncosok közreműködésével és táncoktatáson, esténként pedig koktéllal kezében, igazi latin ritmusokra rophatják a strand látogatói a különböző koncerteken, zenei előadásokon. Ha teheti, látogasson el augusztus első hétvégéjén a Csopakabanára, de vigyázzon, ezen a hétvégén nem lehet nem táncolni!

Csopak Napok:

Időpont: 2013. augusztus 17-24.

Helyszín: Csopak, Fürdő utcai parkoló

Programajánló:

Nagy múltra tekint vissza a Csopak Napok, hiszen 1977 óta rendezik meg Csopakon a bor ünnepét, a borhetet, mely idén a Borlovagok avatásával kezdődik. A többnapos rendezvényen az ide látogató vendégeket csopaki zamatos borok, zenés és szórakoztató programok várják. A borversenyen is díjazott borosgazdák hatalmas borkínálattal kedveskednek a bor kedvelőinek, hogy mindenki megtalálja a kedvenc fajtáját és évjáratát. Az augusztus 20-ai ünnepünk köré szervezett borhéten minden korosztálynak kínálunk programokat. A családok gyerekműsorokat tekinthetnek meg, a baráti társaságok pedig esténként szórakozhatnak és táncolhatnak a könnyűzenei koncertek alatt. A vendégek a Csopak Hangja VI. karaoke-verseny döntőseit hallgathatják meg és értékelhetik is az előadásokat. A főzni vágyók a baráti társaságok halászléfőző versenyén mutathatják meg főző tudományukat.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!