Köztéri installáció állít emléket a rendszerváltásnak Veszprémben

balaton.vehir.hu Forrás: vehir.hu Fotó: vehir.hu 2021. 01. 06. 16:56

A „30 éve szabadon – Amit lebontottunk” nevű oszlop január végéig látható a belvárosban. A Hypercube-on országos és veszprémi történések is szerepelnek.

 Az 1959-ben felállított, majd 1990-ben lebontott veszprémi Lenin-szobor és az 1989-es szentkirályszabadjai békemenet is szerepel a Hypercube-ra keresztelt installáción, amit január 6-án avattak fel a belvárosi Mindszenty József utcában. Az alkotás egy októberben indult, fél éven át tartó, 18 várost érintő kiállítás része, amelyet a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázata keretében valósítanak meg.

A szerdai felavatáson a közalapítványt Balogh Gábor történész képviselte, aki a történelmi események felidézésekor kiemelte, hogy bár a rendszerváltást 1990-hez kötjük, valójában egy több éves folyamat része volt, és számos munkát jelentett az akkoriaknak: 1989-ben indult, és 1991 volt az az év, amikor Magyarországnak sikerült visszaszereznie függetlenségét. Az első szabad választások 1990-es megszervezése, és a taxisblokád után sikertörténetnek számít az 1991-es esztendő, hisz ekkor hagyta el Magyarországot az utolsó szovjet katonai egység, szűnt meg a Varsói Szerződés és a béklyónak számító Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa.

- A most kiállított installáció hozzájárulhat ahhoz, hogy sikerüljön tudatosítani a magyar emberekben, és talán később másokban is, hogy büszkék lehetünk arra, hogy a rendszerváltásban résztvevők az 1956-ban megfogalmazott szabadság és függetlenség ígéretét valósították meg Magyarországon-mondta.

Brányi Mária alpolgármester a kiállításmegnyitón a veszprémi születésű Horváth Balázsról, az Antall-kormány belügyminiszteréréről emlékezett meg. Mint fogalmazott, az 1980-as évek végén nehezen volt hihető, hogy hamarosan megtörténik az egész társadalmat érintő változás. -Ha csak a városban nézünk szét, 30 év alatt teljesen új településképet láthatunk, szinte minden átalakult Veszprémben-hangsúlyozta.

Brányi Mária alpolgármesterBrányi Mária alpolgármester

Berzsenyi Andrea, a pályázatot megvalósító Perfect Média Kft. irodavezetője elmondta: pályázatuk az eredeti tervek szerint tavaly márciusban indult volna, ám a koronavírus-helyzet miatt csak októberben tudták elindítani. A most felavatott installáción kívül kiadványokat is készítettek, amelyet a helyi iskoláknak juttatnak el, hogy a történelemórák keretében közelebb hozzák a rendszerváltozást a diákokhoz.

Januárban Veszprémen kívül Kecskeméten és Szekszárdon lehet találkozni hasonló köztéri emlékkiállításokkal. Februárban Cegléd, Komló és Vác ad helyet a „30 éve szabadon – Amit lebontottunk” nevű alkotásoknak.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!