Gyapjas Balázs: "Ott tartunk, ahol lennünk kell"

balaton.vehir.hu Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség 2020. 01. 14. 19:17

Az olimpiai kvótára hajtó magyar férfi 470-es egység, Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor Észak-Amerikában edzőtáborozik és versenyez. Elsőként az ottani kontinens-bajnokságon vettek részt és a 12. helyen végeztek, majd jön a világkupa forduló. A fő cél azonban a világkupa döntő áprilisban, ahol megszerezhetik az olimpiai indulás jogát.

 Az USA-ban kezdte meg a közvetlen felkészülést az idei szezonra, azon belül is a Genovában április 12-én kezdődő olimpiai kvótaszerző világkupa fordulóra Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor. Három nappal a 2019/20-as világkupa kiírás második fordulóján miami világkupa forduló felvezető versenye, az észak-amerikai bajnokság előtt érkeztek a helyszínre, s a verseny előtt két napot tudtak a vízen edzeni. A számukra szezonnyitónak számító versenyen a magyar hajó 9 futam után a 12. helyet szerezte meg.

A világkupa verseny felvezető versenyén viszonylag szűk, de bombaerős mezőny állt rajthoz. Indult a londoni bajnok, többszörös világ- és Európa-bajnok, világbajnoki címvédő Matt Belcher kormányozta ausztrál hajó, a 2018-as aarhusi világbajnok francia Pepponet-Mion kettős, a 2017-ben világbajnok, tavaly bronzérmes svéd Dahlberg-Bergström egység és a tavalyi vébén Belcherék mögött ezüstérmes spanyol Xammar-Rodriguez is. A versenyen végig erősnek mondható, 18-22 csomós szél fújt, „kifejezetten fárasztó verseny volt, főleg, hogy a megszokott kettő helyett alapban három futamot rendeztek naponta”.

„Magunkhoz és az erős szélhez képest képest kifejezetten jól mentünk, jól is éreztük magunkat a hajóban” – mondta Gyapjas Balázs a versenyt követően. Sebességük a nagyobb szélben, lapos vízen átlagos volt, „persze lehetnénk gyorsabbak ,de elég jó volt ahhoz hogy az ilyen napokat túlélve aztán a gyenge szélben legyen előnyünk”.

Az észak-amerikai bajnokság után egynapos pihenőt követően 6-7 nap edzés következik, majd a miami világkupa fordulón versenyeznek. „Úgy érzem, pont ott tartunk a felkészülésben, ahol lennünk kell” – vélekedett Gyapjas Balázs.

A Genovában megszerezhető egyetlen európai olimpiai kvalifikációért folyó versenyben Gyapjasék legnagyobb ellenfelei minden valószínűség szerint a svájciak, a németek, a portugálok, az izraeliek és az osztrákok lesznek.

Az észak-amerikai bajnokság részletes eredményeit itt lehet nézni.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Jesus Renedo / Sailing Energy / World Sailing, Robert Deaves

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!