Berecz Zsombor ezüstérmes a Finn Dinghy EB-n

balaton.vehir.hu Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség 2019. 05. 18. 21:03

A nyílt versenyen a harmadik helyen végzett a magyar világbajnok. Bár korai rajtot ígértek a rendezők, mégis combos halasztással kezdődött az athéni Finn dinghy Európabajnokság utolsó versenynapja. Előbb a mezőnyfutamot rendezték meg 10 csomó alatti szélben, ahol Németh Domonkos megőrizte 61. helyezését.

 A mezőnyfutam után következett a legjobb tíz, azaz a medal race. A szél ereje ekkorra O lobogós lett, azaz engedélyezték a pumpálást. A medal race-t Berecz Zsombor mind a nyílt versenyben, mind az európa-bajnoki sorrendben a második helyen kezdte. Vezetett a britolimpiai bajnok Giles Scott, rá egyedül Berecz lehetett veszélyes, más már nem érhette utol. A magyar világbajnoknak is nagy különbséggel kellett megelőznie Scottot, a kettejük közötti különbség ugyanis 15 pont volt, azaz ha Berecz nyer, Scott nem végezhet a 9. helynél előrébb. Ennek megfelelően páros versenyt vívtak ők ketten, Berecz számára nehezítve azzal, hogy neki hátrafelé is figyelnie kellett, mert a nyílt versenyben az új-zélandi Andrew Maloney 7 pontos hátrányban volt vele szemben, azaz volt esélye megelőzni.

A futam során Berecz és Scott együtt vitorlázott, és az első bójához már a mezőny végén értek fel, előbb a magyar, majd a brit. Jókora hátrányban akár a nyolcadikkal szemben is. Eközben Maloney egy idő után átvette a vezetést az argentin Facundo Olezzától, s így már a nyílt verseny második helye nézett ki neki. A futam során a három versenyző pozíciójában nem történt változás, így Maloney nyert, Berecz a 9., Scott pedig a 10. helyen ért célba. Ez az eredmény azt is jelentette, hogy a nyílt versenyben az új-zélandi Berecz Zsombor elé került. Berecz EB-ezüstérmét semmiféle veszély nem fenyegette, már az éremfutam előtt eldőlt az az európa-bajnoki második már biztosan az övé.

A magyar világbajnok ezzel megismételte 2016-os eredményét, amikor ugyancsak ásodik lett a most 14. helyen végző holland Pieter-Jan Postma mögött (aki egyébként a tavalyi vébén a harmadik helyet érte el). A teljes mezőnyben Berecz Zsombor vitorlázott a legkiegyensúlyozottabban, ő jegyezte a legkisebb értékű kieső futamot (22.) és neki volt a legkisebb különbség a legjobb (2.) és a legrosszabb (a kieső 22.) helye között. Az összetett helyezése is nagyon keveset "lengett": legjobb a 2., legrosszabb az 5. volt, ebből a szempontból ennél stabilabban csak az őt megelőző két versenyző vitorlázott: Scott végig vezetett, Maloney pedig a 2-3. helyen tartózkodott folyamatosan. A mérések szerint Berecz sebessége a teljes mezőnyben átlagosan 11,23 csomó volt, ez persze nagyon viszonylagos mérőszám, de ezzel a 7. leggyorsabb finnes volt az EB-n.

A részletes eredményeket itt lehet nézni.

További cikkeink a finn EB-ről:

BERECZ ZSOMBOR NYERTE A CSÜTÖRTÖKI NAPOT ATHÉNBEN

AZ 5. HELYEN BERECZ ZSOMBOR ATHÉNBAN - EGYELŐRE

BERECZ ZSOMBOR A 3. HELYEN ÁLL AZ EB-N

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Robert Deaves

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!