Hamarosan kezdődik Veszprémben a Tánc Fesztiválja

balaton.vehir.hu 2019. 05. 16. 14:14

Vándorfi László a Pannon Várszínház igazgatója és Krámer György a fesztivál művészeti vezetője sajtótájékoztatón ismertették a május 22-én kezdődő és 26-ig tartó XXI. Országos és Nemzetközi Összművészeti Találkozó, a Tánc Fesztiválja végleges műsorát.

 Az első napi programok helyszíne a veszprémi Agóra lesz, hogy közelebb vigyék a lakótelepen élőkhöz a táncművészeti produkciókat, s népszerűsítsék azok körében is, akik talán még nem találkoztak ezzel a műfajjal.  Délután 17.30 órakor az Agóra előtti téren a Gergye Krisztián Társulat Ha mi árnyak című performansz sorozatát, majd 20.30 órakor Ladányi Andrea Haszkovó-show produkcióját láthatja a közönség. A HASZKOVO LIVE címet viselő szabadtéri előadások ingyenesen megtekinthetők, s kivetítőkön is nyomon követhetők. A fesztivál hivatalos megnyitója az Agóra színháztermében 19 órakor kezdődik,  s közvetlenül utána a Frenák Pál Társulat lép fel  Frisson című produkciójával.

Vándorfi László

            A következő napon, május 23-án, csütörtökön a fesztivál 18.00 órakor ugyancsak az Agórában Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt oszták táncművész Kokoschka babája című előadásával folytatódik. Az előadás végén külön autóbusszal szállítják be a közönséget a Hangvillához, hogy még időben megtekinthessék itt Duda Éva Társulata 20.00 órakor kezdődő Utópia című előadását. Május 24-én, mint új helyszínen, az inotai Retro Színházban a DART Társsulat Alpha című produkcióját mutatja be 18.00 órakor. Az előadás a táncművészetet korszerű digitális technikával kiegészítve rendkívüli látványt kínál. Este 20.30 órakor a Hangvilla színháztermében a Közép-Európai Táncszínház Special Society című, egészen friss, az ősszel bemutatott produkciója szerepel a műsoron, majd ezt követi Mádi László Térfalók című előadása. A következő szombati napon délután a Győri Balett lép fel a Hangvillában Forgószél című előadásával, amely L.F. Baum, Óz a csodák csodája című művének az ifjúság számára készült feldolgozása, és még ugyanezen a napon este a Retro Színházban a Székesfehérvári Balett Színház rendkívül érdekes produkciója a Naplemente következik, két ikonikus táncművész Lőrinc Katalin és Krámer György előadásában.   A szombati programok  21.00 órakor a Hangvillában a Pataky Klári Társulat Mint egy táj című előadásával zárulnak. Mindkét napon pénteken és szombaton, az inotai bemutatókra, az előadás kezdete előtt egy órával autóbuszok indulnak Veszprémből a Megyeháza előtti buszmegállóból, melyek megvárják és haza is szállítják a közönséget. Az autóbuszokat külön díjazás nélkül azok vehetik igénybe, akik az előadásokra belépőjeggyel rendelkeznek.

Krámer György

            Az utolsó napon, május 26-án, vasárnap délelőtt 11.00 órakor a Hangvillában Záborszky-Ujszászi Dorottya I hear you című előadása lesz látható, majd 16.00 órára egy nyilvános vitára hívják a szervezők a közönséget, hogy elbeszélgessenek a fesztiválon látott előadásokról. A hagyományoknak megfelelően este 20.00 órakor a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak A jövő csillagai című gálájával, valamint eredményhirdetéssel és díjkiosztással zárul a fesztivál.

                        A fesztivál programján szereplő előadásokat ezúttal is egy szakmai zsűri értékeli, amelynek elnöke Jorma Uotinen finn táncművész, koreográfus, a Kuopio Táncfesztivál művészeti vezetője, tagjai Ladányi Andrea Liszt Ferenc- és Harangozó Gyula-díjas táncművész, Érdemes művész, Gemza Péter, a debreceni Csokonai Színház igazgatója, M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, Hegyeshalmi László festőművész, a veszprémi Művészetek Háza igazgatója és Kerekes Blanka fuvolaművész, a Zürichi Zeneművészeti Egyetem docense, a Zürichi Zenei Verseny elnöke. A fesztivál háziasszonya Stohl Luca táncművész, műsorvezető. 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!