A nagysikerű Hair musical a Pannon Várszínház színpadán

balaton.vehir.hu 2019. 04. 23. 15:47

Megkezdődtek a Hair című musical olvasópróbái a Pannon Várszínházban. A darab előbemutatója július 4-én lesz a Hangvillában, majd a nyár folyamán hat alkalommal játssza a színház különböző helyszíneken, és ezzel nyitja ősszel a következő színházi évadot.

 

Galt MacDermot, James Rado és Gerome Ragni musicaljét 1968-ban mutatták be a Broadway-én, s tizenegy évre rá készült el Milos Forman filmje, amely tulajdonképpen világsikerré tette. A magyar szövegkönyv szerzője és az előadás rendezője Vándorfi László, aki az olvasópróbán  felvázolta azt a történelmi hátteret, amelyben a musical megszületett, s azt a koncepciót, amelyet a szerzők követtek, beleértve Milos Forman átértelmezését is.

Amikor 1968-ban az amerikai szerzőhármas megalkotta ezt a musicalt akkor céljuk, a háború után született nemzedék identitáskeresésének a bemutatása volt. Az eredeti Broadway produkció műfaja nehezen meghatározható, valójában nem egy történetre épül, hanem valamiféle szertartásjátékra, "hippie happeningre" emlékeztet, egy kulturális mélyfúrás, s ennek az új nemzedéknek, amelynek már nincsenek világháborús élményei, az indián és afroamerikai gyökereit próbálja feltárni. Az 1960-as évek végén a világ mozgásban volt, Keleten éppúgy, mint Nyugaton, vagy Amerikában, s a hidegháborús fenyegetés a levegőben lógott. De a világ ifjúsága akkor úgy érezte, hogy eltűnnek a határok, és megvan arra a lehetőség, hogy kezet nyújtsunk egymásnak.

Most ezt a világot, amely 1968-ban merőben új volt, egy új magyar fordítással megpróbáljuk még közelebb hozni a mai fiatalsághoz. A darab tíz évig változó sikerrel ment színpadon, amikor egy kelet európai disszidens, egy cseh rendező, Milos Forman ezt az ősváltozatot sztorivá rendezte, és üzenetét általános érvényűvé emelte. Bizonyos távolságról szemlélve tükröt tartott Amerika elé, ahogy Európa látta ezt a világot, s ebben Amerika is talán jobban felismerte önmagát. Úgy gondoltuk, hogy tiszteletben tartva a szerzői jogokat, a Hair egy új változatát hozzuk létre, s megtartjuk a filmből ismert történetet, még ha minden ponton nem is lesz azonos azzal, mivel a színpadi ősváltozat, sajátosságainál fogva nehezen lenne érthető és értelmezhető. A dalszövegek szerzői Likó Marcell és a Marton Lívia, akikkel a Pannon Várszínház már évek óta sikeres közös produkciókban együtt dolgozik. A Hair szemléletmódjában is kicsit folytatása a Bunkerrajzolónak és a Béke presszónak – mondta Vándrofi László.

Likó Marcell

A sokszereplős muscialben művészvendégekkel kiegészülve a Pannon Várszínház szinte egész társulata részt vesz. A díszletek Khell Csörsz munkái alapján állnak össze, a jelmezeket Justin Júlia tervezte, a koreográfus Krámer György. 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!