Mici néni két élete a Pannon Várszínházban

balaton.vehir.hu 2019. 04. 05. 15:39

A Pannon Várszínház új, és az évadban utolsó bemutatója április 5-én, szombaton a Mici néni két élete című vígjáték. Mintha a filmátdolgozások évada lenne az idei a színháznál, mivel a Mici néni két élete is egy 1962-ben készült négysikerű film, amelynek forgatókönyvét Hámos György írta, és Vajda Anikó alkalmazta színpadra. A filmből készült egy másik színpadi változat is, de Vándorfi László a darab rendezője a Vajda Anikó által átírt változatot választotta.

 Ez nem a hagyományos értelemben vett zenés változat, nyilván benne van egy emblematikus dal, ez elhangzik, de inkább hasonlít egy 1960-as évekbeli comdedia dell arte típusú, félreértésekre alapozott vígjátékra, s nem szerettük volna belezsúfolni a kor slágereit. Egy átkötő zene van csupán zongorával és dobbal a jelentek között, ami egy némafilmes hangulatot idéz – mondta Vándorfi László.

Egy hajdani operett primadonna hirdetésútján egy fiatal házaspárt keres, akinek eltartásért lakást ígér. A hirdetésre jelentkezik Gál úr is, Mici néni régi rajongója, aki annak idején mint konflis kocsis sokat fuvarozta a művésznőt. Közöttük most gyengéd szálak fűződnek, s Mici néni ettől szinte megfiatalodik. A mulatságos helyzetek abból adódnak, hogy a fiatal pár gyermeket vár, s ezt eltitkolja, Mici néni pedig új kapcsolatát nem akarja bevallani a fiatalok előtt. Mici nénit Oravecz Edit alakítja, s a rendkívül hálás szerep szinte felér egy jutalomjátékkal.

Azt mondhatom, hogy nagyon telibe talált ez a szerep, az életben is ilyen vagyok, vidám és vibráló, mint ez a hölgy. Ami nehéz ebben a szerepben az a jelenetek snittszerű gyors váltakozása, ami nagy figyelmet igényel az átállásnál. Vígjátékot játszani egyébként a közhiedelemmel ellentétben nem könnyű, nagy pontosságot igényel, s a tempót tartani kell. Ezt Rátonyi Róberttől, Szilágyi Tibortól és Vándorfi Lászlótól tanultam meg, ami mindhármójukra egyaránt jellemző.

Gál úr szerepében Keresztesi László lép fel, Mici néni barátnőjét, s egykori pályatársát, Rózsit Pap Lívia alakítja, s házmesterné a darabban pedig Kovács Ágnes Magdolna. Mindhárman erős kontúrokkal megrajzolt kitűnő vígjátéki karaktereket teremtenek. A fiatal házaspár Szente Árpád Csaba és Telegdi Kamilla.

A Pannon Várszínház nézői ismét találkozhatnak Telegdi Kamillával, aki ebben a színházban érett színésznővé, s jelenleg elvégezve egy színiiskolát Budapesten szabadúszóként dolgozik és állandó helye a Muharay Színház.

Nekem mindig biztos pont Veszprém és a Pannon Várszínház, s minden évadban visszatérek egy-egy szerepre, és a nyári produkciókban is majd feltűnök. Szeretem ezt a szerepet, nagyon jó hangulatú próbák voltak. Oravecz Edittel a kapcsolatunk tulajdonképpen az életben is hasonló, ő nekem egy pótmamám volt mindig is. Az a hibám, hogy először minden karakterről azt hiszem, hogy nagyon távol áll tőlem, de aztán rá kell jönnöm, hogy nem így van. Egyrészt a szereposztásnál biztos nem véletlen, hogy rám osztották ezt a szerepet, másrészt mindegyikben meg lehet találni az azonosságot. Nagyon szeretem a filmet, s többször láttam is, de nem befolyásol, nem akarok hasonlítani, mindenki önmagában, belülről formálja meg a szerepét – nyilatkozta Telegdi Kamilla.

A Mici néni két élete olyan klasszikus vígjáték, amely szinte kívánkozott színpadra, s dramaturgiai felépítése tökéletesen megfelel a színpad követelményeinek. Egy pergő, finom humorú vígjáték az 1960-as évek hangulatában, kitűnő és találó szereposztásban, s ez biztos sikert ígér.  

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!