A Tánc Fesztiválja - 2019. május 22.-26.

balaton.vehir.hu 2019. 03. 21. 14:13

Veszprém, 2019. március 21., csütörtök - A Tánc Világnapja, és a XXI. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozó programját sajtótájékoztatón ismertette Krámer György a fesztivál művészeti vezetője, Stohl Luca táncművész, a fesztivál háziasszonya és Vándorfi László a Pannon Várszínház igazgatója.

 

Vándorfi László

A Tánc Világnapját április 29-én a Hangvillában rendezi meg Veszprémben a Várszínház, s A Tánc Fesztiváljára pedig május 22-26-án kerül sor három helyszínen, Veszprémben az Agórában és a Hangvillában, valamint az inotai Retro Színházban. A sajtótájékoztatón részt vett Mészáros Zoltán a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a Tánc Fesztiválja, mint kiemelt fesztivál fontos része azoknak a programoknak, amelyekkel Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa 2023 elnyert pályázatára készül.

Mészáros Zoltán

A Tánc Világnapján délután a Frenák Pál Társulat két interaktív workshopot tart meghívottak számára a Hangvilla próbatermében. Az egyik program a hátrányos helyzetű, sérült fiatalok számára egy terápiás foglalkozás tánccal, eszközhasználattal, a másikra Veszprémben működő tánccsoportokat, iskolásokat hívnak meg. Este Fiatal koreográfusok Veszprémben címmel két előadást tartanak a Hangvilla színháztermében, Simkó Beatrix és Csuzi Márton Rajtad áll, illetve Horváth Nóra és Ivanov Gábor Beat című darabját. Mindkét előadás a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával jött létre.

Krámer György

A XXI. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozó, A Tánc Fesztiválja május 22-én, szerdán kezdődik, és 19.00 órakor az Agóra színháztermében lesz a Fesztiválnyitó. A programok azonban már délután megkezdődnek, s az Agóra előtti téren a Gergye Krisztián Társulat Ha mi árnyak című performansz sorozatát láthatja a közönség, majd ezt követően Ladányi Andrea Haszkovó-show produkcióját. Este az Agóra színháztermében a Frenák Pál Társulat Frisson című előadása zárja a fesztivál első napját.

Stohl Luca

Május 23-án, csütörtökön 18.00 órakor Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt osztrák táncművész Kokoschka babája című előadása lesz szintén az Agórában. Az aznapi program a Hangvillában folytatódik 20.00 órakor Duda Éva Társulata Utópia című előadásával. Május 24-én, mint új helyszínen, az inotai Retro Színházban a DART Társsulat Alpha című produkcióját mutatja be 18.00 órakor. Az előadás a táncművészetet korszerű digitális technikával kiegészítve rendkívüli látványt kínál. Este 20.30 órakor a Hangvilla színháztermében a Közép-Európai Táncszínház Special Society című, egészen friss, az ősszel bemutatott produkciója szerepel a műsoron, majd ezt követi Mádi László Térfalók című előadása. A következő szombati napon délután a Győri Balett lép fel a Hangvillában Forgószél című előadásával, amely az Óz mesének egy az ifjúság számára készült feldolgozása, és még ugyanezen a napon este a Retro Színházban a Székesfehérvári Balett Színház rendkívül érdekes produkciója a Naplemente következik, két ikonikus táncművész Lőrinc Katalin és Krámer György előadásában. A szombati programok  21.00 órakor a Hangvillában a Pataky Klári Társulat Mint egy táj című előadásával zárulnak. Az utolsó napon, május 26-án, vasárnap délelőtt 11.00 órakor a Hangvillában Záborszky-Ujszászi Dorottya I hear you című előadása lesz látható, majd 16.00 órára egy nyilvános vitára hívják a szervezők a közönséget, hogy elbeszélgessenek a fesztiválon látott előadásokról. Különleges, a fesztiválon eddig még soha nem látott performansz helyszíne lesz 18.00 órakor a Hangvilla expresszója, amelyet ezúttal a zsűri tagjai adnak majd elő. A hagyományoknak megfelelően este 20.00 órakor a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak gálájával zárul a fesztivál, ahol megtörténik az eredményhirdetés is.

A fesztivál programján szereplő előadásokat ezúttal is egy szakmai zsűri értékeli, amelynek tagjai Jorma Uotinen finn táncművész, koreográfus, a Kuopio Táncfesztivál művészeti vezetője, Ladányi Andrea Liszt Ferenc- és Harangozó Gyula-díjas táncművész, Érdemes művész, Gemza Péter, a debreceni Csokonai Színház igazgatója, M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, Hegyeshalmi László festőművész, a veszprémi Művészetek Háza igazgatója és Kerekes Blanka fuvolaművész, a Zürichi Zenei Verseny elnöke. 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!