Kiszabadultak a repülő hollandik a karanténból, jöhet a vébé

balaton.vehir.hu Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség 2019. 02. 16. 13:18

Szombaton kezdődik a repülő hollandi világbajnokság Új-Zélandon a Tasmán-öbölben a Nelson előtti vizeken. Négy magyar hajó áll rajthoz.

 A négy hajóból álló magyar csapatnak (Majthényi-Domokos, Tenke-Polgár, Süli-Papp és Ziegler-Czeizel  párosok) nagyon kellemetlenül indult az új-zélandi világbajnoki túra. A hajók ugyanis az olasz csapat felszerelésével együtt hajóztak a helyszínre, a Tasmán-öböben fekvő Nelson kikötőjébeám a vámellenőrzéskor kiderült: az olaszok vitorláiból bogarak másztak elő. Ilyenkor a szokásos eljárás a fertőtlenítés és a több napos karantén. Ezzel kútbaesett az új-zélandi bajnokságon való részvétel és a betervezett edzés - derül ki a versenyzők klubja, a Spartacus Vitorlás Egylet (SVE) beszámolójából. Ám a hajók a hivatalos határidőre sem kerültek elő, a helyiek ködösítettek, a VB elúszni látszott a bürokrácia útvesztőjében.

Végül a Magyar Vitorlás Szövetség, a Külügyminisztérium segítségével, a wellingtoni konzulátus munkája nyomán miniszteri szinten megoldódott a kérdés, a magyar csapat tehát a felmért, rendben lévő hajókkal 22 órával a 2019-es repülőhollandi világbajnokság első futamának rajtja előtt kihajózott az első helyszíni edzésre.

A rajtlistán 39 hajó szerepel 10 nemzetből, közöttük ismert hollandis menők, mint például a háromszoros világbajnok két ausztrál McCrossin-Cook kettős (tőlük kölcsön kapott hajóval nyerte első világbajnoki címét 1994-ben az ausztráliai Adelaide-ben az azóta 11 további vébé-elsőséget elérő Majthényi Szabolcs és Domokos András), a kétszeres világbajnok holland Enno Kramer, (aki 2013-ben Balatonföldváron éppen Majthényiék előtt tudott világbajnok lenni másodszora) vagy a világbajnoki ezüst- és bronzérmes német Kay-Uwe Lündtke. Két nagy ellenfél viszont nem szerepel a rajtlistán: a kiolencszeres világbajnok és 1988-ban Szöulban olimpiai bajnok dán Jørgen Bojsen-Møller, valamint az olasz menők: a Cipriani-Morelli, valamint a Vespasiani testvérek.


A vébé helyszínén a déli félteke nyarában az uralkodó szélirány a felmelegedésen alapuló északi, ami "normálisan"  - azaz tiszta, meleg napokon - 10-12 csomóig erősödik, majd kéwő délután-kora este elkezd gyengülni. A verseny területén 10-12 méter mély a víz, így 1-1,5 méteres hullámok tudnak kialakulni. A szél iránya azonban változékony, nem ritka, hogy az északi esőt, zivatart is hoz és ezekkel a szél iránya is megváltozik, vagy 15-25 csomóig is erősödve délire fordul.

Az FD világbajnokság hivatalos oldalán lehet figyelemmel kísérni az eredményeket és  a híreket a versenyről.

Fotó: sve.hu

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!