Érdi Mári és Berecz Zsombor lett az év vitorlázója

balaton.vehir.hu Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség 2018. 11. 29. 15:51

A nőknél a laser radial hajóosztályban versenyző Érdi Márit, a férfiaknál pedig a finn dinghy osztály idei világbajnokát, Berecz Zsombort választották meg az Év vitorlázójának. A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) által támogatott két sportoló elsősorban azért kapta az elismerést, mert az idei dániai világbajnokságon kivívták a 2020-as tokiói olimpiai indulás jogát. Ezzel még nincs vége, az MVSz bízik benne, hogy 2019-ben két újabb magyar egység szerzi az olimpiai kvótát - olvasható a Magyar Vitorlás Szövetség weboldalán.

 Átadták az Év vitorlázója elismeréseket a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) ünnepélyes rendezvényén. A vitorlásklubok jelöltjei közül a nőknél laser radial hajóosztályban idén kiegyensúlyozott szerepléssel kiemelkedő nemzetközi eredményeket elérő Érdi Mári lett az Év vitorlázója, hatodik alkalommal választották meg a legjobbnak. A férfiaknál - nyolcadszor - kapta meg az elismerést a finn dinghyvel vitorlázó Berecz Zsombor, aki az idei világbajnokságot megnyerte és ezzel a magyar vitorlássport első világbajnoki aranyérmét szerezte meg aktív olimpiai osztályban. A két sportoló részben azért kapta meg a díjat, mert az idei dániai kvótaszerző világbajnokságon megszerezték a tokiói olimpiai indulás jogát.

Két kvóta már megvan
Berecz Zsombor idei világbajnoki címe eleve kiemelkedő eredmény, úgy pedig különösen, hogy a sportoló egy kerékpáros balesetben eltörte a kezét az év elején, így az év első felében rendezett nemzetközi versenyeken nem szerepelt. Ez a kihagyás, mint azt a világbajnoki cím és az olimpiai kvóta is mutatja, inkább hasznára vált. Berecz Zsombor ugyanis tudott időt fordítani olyan tényezőkre is - mint a mentális felkészülés, a koncentráció javítása - amelyekre korábban nem jutott annyi idő.

Érdi Mári az idén nagyon stabil formát mutatott: a dániai világbajnokságot megelőző legfontosabb nemzetközi versenyeken mindig az első ötben végzett, ráadásul az egyik kiemelkedő európai versenyen, Palma de Mallorcán harmadik lett. A dániai világbajnokságot pedig a nyolcadik helyen zárta, ezzel megszerezve a tokiói indulás jogát.


Az Év vitorlázója díj átvételekor Érdi Mári elmondta: „elégedett vagyok az idei eredményeimmel, persze akadtak nehezebb pillanatok. Még rengeteget kell fejlődnöm, hogy Tokióból éremmel jöhessek haza.” Berecz Zsombor pedig hozzátette, hogy az Év vitorlázója díj megtiszteltetés számára egyben elismerése az idei munkájának. „Addig élünk, amíg vannak álmaink, tehát nincs hátradőlés” - utalt Berecz Zsombor a következő időszakra kitűzött célokra.

Még két kvóta kellene
Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára a díjátadón gratulált a két díjazottnak, majd elmondta, hogy az Érdi Mári és Berecz Zsombor által megszerzett olimpiai kvótával nem ér véget a sor.

„Reméljük, hogy a Magyar Vitorlás Szövetség által támogatott élsportolók közül a laser standard osztályban Vadnai Jonatán vagy Vadnai Benjamin, valamint a kétszemélyes 470-es hajóosztályban induló páros, Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor 2019-ben szintén olyan eredményt ér el, amellyel kvalifikálják magukat a tokiói olimpiára. Az egyik cél tehát az, hogy négy magyar egység mehessen a 2020-as olimpiai játékokra” - mondta a főtitkár.

További fotók, részletek a hunsail.hu oldalon!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!