Hatvankét éve verték le szabadságharcunkat

nemzeti gyásznap

balaton.vehir.hu Forrás: MTI Fotó: Google archív 2018. 11. 04. 10:12

Katonai tiszteletadás mellett Benkő Tibor honvédelmi miniszter jelenlétében felvonták, majd félárbócra engedték Magyarország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 62. évfordulóján, vasárnap reggel Budapesten, a Kossuth Lajos téren. A kegyelet kifejezéseként a lobogó egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.

 A Parlament főlépcsője feletti erkélyek egyikén egy magyar zászló, a másikon egy fekete gyászzászló lengett. A Kossuth téri megemlékezésen közreműködött a Honvéd Díszzászlóalj, a Nemzeti Lovas Díszegység, valamint Budapest Helyőrség Zenekara.

A kegyelet jeleként a lobogó egész nap félárbócon marad.
A központi rendezvények a Rákoskeresztúri új köztemető nemzeti gyászparkjában folytatódnak, majd a Kisfogházban tartanak koszorúzást, valamint leleplezik Fónay Jenő 1956-os halálraítélt, a Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) alapítójának és örökös elnökének emléktábláját.
Délután a főváros XVIII. kerületében, a Hargita téren álló 1956-os emlékműnél tartanak megemlékezést.
Este a Szent István-bazilikában emlékkoncertre várják az érdeklődőket. A bazilikánál fényfestés is megidézi a mártírok emlékét. A Terror Háza Múzeumnál, a Hősök falánál egész nap gyertyagyújtással tiszteleghetnek az emlékezők az áldozatok előtt.
A Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájánál szintén egész nap protokollmentes megemlékezést tartanak.
November 4-ét, amikor az 1956-os események áldozatairól emlékeznek meg,
a kormány hivatalosan 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!