A Pannon Várszínház 1956-os emlékműsora filmen az iskolák számára

balaton.vehir.hu Forrás: lp. Fotó: lp. 2018. 10. 11. 20:20

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára a Pannon Várszínház Tizenkettő és... címmel egy emlékműsort hozott létre, amelyet 2016-ban mutattak be. Buglya Sándor filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának a vezetője kezdeményezésére a Dunatáj Alapítvány az előadásból egy filmet készített, amelyet elsősorban iskoláknak ajánlanak.

 A mindössze 38 perces filmet a sajtó munkatársainak és az iskolák meghívott képviselőinek csütörtökön mutatták be a Hangvilla Konferenciatermében. Vándorfi László a film levetítése előtt röviden összefoglalta az előadás, majd az ebből készült film rövid történetét. Akkor 2016 év elején fent jártunk Budapesten Stefanovics Péter festművésznél, aki megmutatott egy ugyancsak az 1956-os forradalom emlékére készülő képzőművészeti kiállítást, amelynek grafikai anyaga annyira megragadott engem, hogy amikor az 56-os Emlékbizottság pályázatot írt ki a kerek évfordulóra, többek között egy színházi előadás megvalósítására is, elhatároztam, hogy a Pannon Várszínház is összeállít egy elődást, amelynek a díszletét ezekből a kiállítási alkotásokból alakítjuk ki. Az előadás zenei anyagát az 1968-71-ig működő Kex együttes dalaiból állítottuk, össze, s ezt dokumentum felvételek, és irodalmi részletek egészítik ki. A Pannon Várszínház sajátos profiljának megfelelően az emlékműsort elsősorban a mozgásra, a táncra építettük fel, amelyenk koreográfiáját Krámer György készítette – mondta Vándorfi László.

 

Vándorfi László

Buglya Sándor

Az emlékműsort első ízben Inotán a Retro Színházban mutatta be a Pannon Várszínház, ahol a Magyar Művészeti Akadémáitól számos művész is megtekintette. Mint Buglya Sándor elmondta, a film ötlete tulajdonképpen Stefanovits Pétertől származik, aki azon gondolkodott, hogyan lehetne ezt a múlékony színházi előadást szélesebb körben is hasznosítani úgy, hogy igazi élményt  nyújtson. Így született meg a film, amelyet Szomjas György Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező rendezett, s közremüködtek benne a Veszprém Televízió munkatársai.

A filmet az iskolák költségmentesen megigényelhetik, illetve átmásolhatják, és jogdíjmentesen saját ünnepségeiken, tanóráikon a diákoknak levetíthetik. 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!