Nagyokat léptek előre a magyar menők a világranglistákon

balaton.vehir.hu Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség 2018. 10. 10. 19:17

A világbajnok, ám sok versenyt kihagyó Berecz Zsombor kivételével minden magyar élversenyző jelentősen előrelépett a világranglistán ebben az évben. Mindegyikük a világ közvetlen élmezőnyében áll, számszakilag Érdi Mári áll a legjobb helyen.

 A magyar élversenyzők szabad szemmel is jól láthatóan javítottak világranglistás helyezéseiken 2018-ban. A legelőkelőbb helyen jelenleg a női Laser Radialban versenyző Érdi Mári tartózkodik, ő a legfrissebb kiadás szerint a 4. helyen áll az összesen 384 egységet számba vevő világranglistán. Mári a tavalyi évet a 18. helyen zárta, eddigi legjobb pozíciója 3. volt a június 11-én közzétett lista szerint, amit az augusztusi közléskor is megtartott.Márit csak két korábbi listavezető ( a dán Anne-Marie Rindom és a belga Emma Plasschaert), valamint a jelenlegi első helyezett, a holland Marit Bouwmeester előzi meg. A magyar élversenyzők között tavaly december óta őlépett előre a legnagyobbat, összesen 14 pozícióval javított.


Berecz Zsombor tavaszi kéztörése nem csak a versenyrutin átmeneti hiányában, hanem világranglistás helyezésén is meglátszik, a tavalyi évet a 12. helyen záró magyar világbajnok ranglista legfrissebb kiadásában – ami 207 versenyzőt rangsorol – a 41. helyen tartózkodik. Ez persze egyáltalán nem meglepő, hiszen egy csomó versenyt kihagyott. Az idei szezonban márciustól – sőt, inkább a tavalyi balatonföldvári világbajnokság óta – a június közepén kezdődött Kieler Wochéig nem is indult versenyen, ez magyarázza a mostani helyezését. Ami egyébként már négy hellyel jobb, mint a megelőző, augusztus 17-én közzétett listán szereplő 45. pozíció. A listát jelenleg a holland Nicholas Heiner vezeti, második a brazil Jorge Zarif, harmadik pedig az idei vébén Berecz által nagy csatában leküzdött tavalyi világbajnok svéd Max Salminen. December óta sorrendben a brit Ben Cornish, majd az ugyancsak brit Ed Wright, illetve Heiner és Zarif álltak a világranglista élén. Wright most negyedik, Cornish pedig a 14.


A férfi 470-es mezőnyben tavaly december óta 7 helyet előrelépő Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor pillanatnyilag a 22. helyen tartózkodik, de a júniusi és az augusztusi közzététel idején a 20. helyen álltak. A listán összesen 158 egységet – illetve csak a kormányosokat – rangsorol a WS, jelenleg az ausztrál Mathew Belcher vezet – ahogy tavaly december óta minden közzétételkor – a svéd Anton Dahlberg és a japán Tetsuya Isazaki előtt. A friss világbajnok francia Kevin Pepponet a 4. helyen áll.

A férfi Laser Standard osztály messze a legnépesebb, a WS a világranglistán összesen 571 versenyzőt rangsorol. Ebben a gigamezőnyben Vadnai Benjamin a jelenlegi állás szerint a 20., testvére Jonatán pedig a 34. helyen áll. Benjamin tavaly decemberben a 29., Jonatán pedig a 40. helyet foglalta el. Benjamin eddigi legjobb pozíciója a 17. volt, amit az idei júniusi közzététel jegzett, Jonatáné pedig a 33., de ezt nem az elmúlt egy év során érte el. A listát jelenleg az új-zélandi Sam Meech vezeti, ahogy augusztusban is, előtte az ausztrál Tom Burton, illetve a ciprusi Pavlos Kontides állt az élen. A legfrissebb kiadásban a második a német Philp Buhl, harmadik pedig a korábbi első, Burton, míg Kontides most az ötödik.

Az olimpiai osztályok világranglistáit a World Sailing különböző minősített versenyeinek eredményei alapján számolják a ranglistán való részvételt megelőző 2 éves időszakban. A világszervezet weboldalán évente 8-9 alkalommal teszi közzé osztályonként, rangsorolás dátumai és a rangsorszámítás módja ugyancsak megtalálható a World Sailing oldalán. A közepesen bonyolult számítás alapjául szolgáló versenyek közé a világ- és kontinensbajnokságok, Világkupa versenyek, kontinentális kupaversenyek, valamint más regatták – például egyes nemzeti bajnokságok, korosztályos világversenyek, nagy nemzetközi versenyek (Palma, Kiel például) – tartoznak. A WS a világranglista aktuális állásának kiadásával egyidőben közli, hogy a megelőző lista óta milyen versenyek eredményei számítanak a sorrend számításába.

A világranglista aktuális állását szeptember 18-án tette közzé a WS, amibe már beleszámítanak a 2019-es Világkupa sorozat első állomásán, a japán Enoshimában futott verseny eredményei is. Az enoshimai világkupa versenyen három magyar egység - Érdi Mári, Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán - vett részt.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotók: Pedro Martinez / Sailing Energy / World Sailing, THE-YKA photo / Szűcs Ábel

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!