Évadnyitó a Pannon Várszínházban

balaton.vehir.hu Forrás: lp. Fotó: lp. 2018. 09. 17. 15:26

Hétfő délelőtt megtartotta évadnyitó társulati ülését a Pannon Várszínház, amelyen megjelent Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Némedi Lajos Veszprém város alpolgármestere, Horváthné Kecskés Diána, a Veszprémi Családsegítő Szolgálat vezetője, és Mészáros Zoltán az Európa Kulturális Fővárosa projekt művészeti tanácsának elnöke.

 Vándorfi László visszautalva az előző évad eredményeire elmondta, hogy a 2017/18-as évadban 217 előadást tartott a Pannon Várszínház, és ebből a nyári előadások száma 42 volt. Külön kiemelte a Pál utcai fiúk zenés színpadi változatát, amelyet óriási sikerrel játszottak, és amely szerepel az idei évad műsorán is. A bérletek árusítása már folyamatban van, s így szeptember közepén már elmondható, hogy a bérletesek száma magasabb lesz mint az előző évadban volt.

Molnár Anikó, Hudi József, Vándorfi László, Ovádi Péter, Horváthné Kecskés Diána és Mészáros Zoltán

Nagyon fontosnak tartom inotai jelenlétünket, ahol a Retro Színház olyan kínálattal jelentkezik, amely nemcsak Veszprémből, de Várpalotáról és Székesfehérvárról is sok nézőt vonz. A Retro Színház bérleteseinek a száma 720 volt, ami azt jelenti, hogy mind az öt bérletes előadásunkat kétszer tudjuk megtartani teltházak előtt. Az Inotai Retro Színház műsorával szintén része az Európa Kulturális Fővárosa porgramnak. Rendkívül nagy megtiszteltés színházunk számára, hogy az elmúlt évadban, 2017 őszén a Pannon Várszínház társulata Megyei Príma díjat kapott – mondta Vándorfi László.

Az új évad első bemtutatója a Béke presszó, amely a Vad Fruttik Együttes, Likó Marcell, Géczi János és Vándorfi László közös színpadi alkotása, s egy sajátos új zenés stílust képvisel. A további négy bemutató, olyan darab, amelyek, bár egy-egy film vitte azokat sikerre, de eredetileg színpadra készültek. A Csinibaba, a Boeing, Boeing - Leszállás Párizsban, és a Mici néni két élete szerepelnek még az évad műsorán. A kifejezetten színházi feladatok mellett, a Pannon Várszínház a Megyei Rendőr-főkapitánysággal közösen, Védd magad okosan címmel egy társasjátékot szervez, amelyben a hasznos ismereteket játékos formában teszi jobban elsajátíthatóvá. A múlt évben jött létre a színház együttműköséde a Veszprémi Családsegítő Szolgálattal, amelynek kertében egy premier előtti főpróbabérletet hoztak létre, s így a szociális, vagy egészségügyi szemnpontből hátrányos helyzetű emberek is térítésmentesen színházi élményhez juthatnak.

Vándorfi László röviden utalt a Tatabányán megtartott országos színházi évadnyítón elhagnzottakra, ahol Fekete Péter kulturális államtitkár is ismertette programját és elképzeléseit. Fontos, hogy az új államtitkár a színházi élet egységét hangsúlyozta, amelybe a sokféleség, a sokféle stílusirányzat, nézet egy egésszé olvad össze. Az országos nyitón célként elhangzott, hogy egyetlen év se múljon el úgy, hogy akár egyetlen gyerek is ne jusson el színházba. Veszprém kulturális kínálatát három színház is gazdagítja, s Vándorfi László sikeres évadot kívánt, mind a Petőfi Színháznak, mind a Kabóca Bábszínháznak.

Végezetül az igazgató bemuattta a társulat új tagjait, Egri Zsófia, Kádár Barbara és Baranyi Csanád színművészeket.

Ovádi Péter országyűlési képviselő, és Némedi Lajos Veszprém alpolgármestere is köszöntötte a társulatot, megköszönte munkájukat és sikeres új évadot kívánt. Mindketten kiemelték, hogy az Európa Kulturális Fővárosa pályázat elkészítése egy olyan közösséget teremtett, amelyben Veszprém három színházának is fontos szerepe van, s amely, bár a pályázat győztesét csak decemberben hirdetik ki, máris jelentős eredményt jelent. Mészáros Zoltán kifejezte reményét, hogy bár Veszprém lakosságát tekintve kisebb város, mint versenyben lévő társai, Győr és Debrecen, de gazdag kultutárlis kínálatával sikerre számíthat.

Horváthné Kecskés Diána megkösöznte a Pannon Várszínház kezdeményezését, hogy a hátrányos helyzetű emberek számára a színházhoz jutás lehetőségét megteremtette. Utalt rá, hogy az ötlet az elmúlt évadban éppen az Európa Kulturális Fővárosa pályázat elkőkészítése során született és sikeresnek bizonyult.

A 2018/19-es színházi évad gyakrolatilag már a tegnapi napon megkezdődött egy jótékonysági elődással, amelyen a Szent Erzsébet Alapítvány javára a Janika című vígjátékot játszották. A mai napon pedig már megkezdődtek a Csinibaba olvasópróbái.  (lp.)

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!