Budapestre jöhet a nemzetközi vitorlázás vezérkara - Sportdiplomáciai siker felé tart Magyarország

balaton.vehir.hu Forrás: Rápolthy Edit (MVSz) 2018. 08. 30. 14:58

Budapest is versenyben van a Nemzetközi Vitorlás Szövetség (World Sailing) 2020-as közgyűlésének megrendezéséért. Világszerte több város pályázott a közel ezer sportdiplomatát vendégül látó rendezvényre, végül pedig három helyszín - Budapest, a kínai Sanya és az egyesült arab emirátusokbeli Abu Dzabi - maradt versenyben. A végleges helyszínről idén októberben dönt a World Sailing tanácsa.

A magyar kormány támogatásával a Magyar Vitorlás Szövetség Budapesttel közösen pályázott a World Sailing 2020-as konferenciájának megrendezésére, amelyre világszerte számos város jelentkezett. Nemrégiben a World Sailing kiválasztotta a három döntős várost: ennek értelmében Budapest, a kínai Sanya és az egyesült arab emirátusokbeli Abu Dzabi versenyeznek a rendezvényért.

Fontos sportdiplomáciai lépés 
A World Sailing küldöttsége augusztusban Budapesten járt és megnézték a konferencia lehetséges helyszíneit, köztük több Duna-parti és egy, a budai Várban lévő szállodát. A Magyar Vitorlás Szövetség a magyar kormány támogatásával és a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.-vel közösen készíti el Budapest prezentációját, amelyet a World Sailing idén októberben sorra kerülő floridai konferenciáján mutatnak be a döntéshozóknak. Ők a három város bemutatkozása alapján kiválasztják a konferencia 2020-as helyszínét. Budapesten még sosem volt World Sailing-konferencia, míg a kínai Sanya városa 2015-ben már vendéglátó város volt. 

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára kiemelte: „már az is jelentős sportdiplomáciai sikernek tekinthető, hogy Budapest shortlistre került, mivel egy nagyon komoly nemzetközi rendezvényről van szó. A World Sailing évente sorra kerülő konferenciáján közel ezer sportdiplomata utazik az adott városba, ez több ezer vendégéjszakát jelent, tehát turisztikai szempontból is nagyszabású rendezvényről van szó.”

A World Sailing-konferenciákon a szervezet különböző küldöttségei tárgyalnak a vitorlázást érintő összes kérdésről. Többek között napirendre kerülnek az olimpiai hajóosztályok, a versenyrendezési elvek és szabályok, a vitorlázás szabályai és esetleges módosításai, illetve az eszközhasználat. 

Nemzetközi lehetőség a magyar vitorlázásnak
Holczhauser András szerint a nemzetközi szövetség küldöttségének tetszett a budapesti környezet, és az is sokat számíthat a döntésnél, hogy Magyarország központi lokációnak tekinthető a régióban. „A 2020-as konferencia azért is nagyon fontos, mert olimpiai év lesz, így még nagyobb lesz az érdeklődés. Ha Budapest elnyeri a rendezés jogát, akkor ez kiváló lehetőség, hogy nemzetközi szinten is ismertebbé tegyük a magyar vitorlázást és a magyar vitorlásturizmust” - fogalmazott a főtitkár.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!