Évadzáró társulati ülés a Pannon Várszínházban

balaton.vehir.hu Forrás: lp. 2018. 08. 16. 21:17

Ma délelőtt megtartott a Pannon Várszínház évadzáról társulati ülését, amelyen Vándorfi László igazgató értékelte az elmúlt 2017/18-as színházi évadot, beszámolt a sikerekről és arról a kemény munkáról, amely mindezek mögött áll.

 Az elmúlt évadban öt nagyszínházi bemutatót tartott a Pannon Várszínház, s ezenkívül az ifjúság számára is készült előadás, Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert, Stop című darabja, amely ősbemutató volt, két fiatal színésszel Kárpáti Barbarával és Lenchés Mártonnal. Az  első bemutató Szirmai Albert, Mágnás Miska című operettje volt, s ezt követte Bernard Slade, Jövőre veled ugyanitt című vígjátéka, amelynél az a furcsa helyzet jött létre, hogy nem messze tőlünk ugyanezen a napon mutatta be ugyanezt a darabot egy másik színház is. Pap Lívia és Koscsisák András kíváló alakítást nyújtott egy olyan nem könnyű helyzetben is, amikor nagyszinpadon két színésznek, kétszer egy órában kell fenntartania a közönség figyelmét, s tökéletesen megfeleltek ennek a feladatnak. Mindkét darab műsoron marad a következő évadban is, ahogyan a harmadik bemutató is, a Janika című vígjáték, amely mindig egy parádés jutalomjáték egy színésznő számára, és Pap Lívia makszimálisn élt is ezzel a lehetőséggel. Amire talán legbüszkébb vagyok, az Dosztojevszkij regényének, a Bűn és bűnhődésnek színpadi adaptációja – mondta Vándorfi László. Ezekben a nagyon összetett szerepekben színházunk valamennyi tagja olyan alakítást nyújtott, amely bárhol megállja a helyét. Ki kell emelni Szelle Dávid Raszkolnyikov alakítását, ami kivételes tehetségéről árulkodik. Az évad végén egy műsorváltozás történt, s a Vad Fruttik, Likó Marcell és Géczi János, Béke Presszó című zenés játékát áttettük erre az évadra, s helyette a képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalt  vettük műsorra. A tizenhárom évvel ezelőtt bemutatott musicalt újítottuk fel, teljesen új szereposztásban. Külön érdekessége a darabnak, hogy huszonhárom évvel ezelőtt a petőfi színházi előadásban fiatal művészekként részt vett Gazdag Tibor és Novák Péter most ismét színpadon vannak régi szerepükben.

 

Vándorfi László

     Mint Vándorfi László hangsúlyozta, sikeres évadot zárt a Pannon Várszínház, amely mögött sok és kemény munka áll, és ezt igazolják a számok is. A 2016/17-es évadban 199 előadást tartott a színház, s ez a szám az idei évadban 217. A nézőszám a 2016/17-es évadban 51 772 fő volt, az idén pedig 92 659, tehát közel  a kétszerese, ami egészen elképesztő eredmény, amelyhez az igazgató gratulált a társulat minden tagjának. A két nyár adatait összehasonlítva, az elmúlt nyáron, 2017-ben 34 saját előadása volt a színháznak 7 321 nézővel, s az idén 42 előadás   15 671 nézővel. Vándorfi László külön kiemelte a Pál utcai fiúk zenés játékot, amelynek a bemutatója két évvel ezelőtt volt, s amely ez év augusztusáig hatvannégy előadást ért meg.

            A társulati ülésen részt vett Ferenczi Gábor Alsóőrs alpolgármestere, aki köszönetét fejezte ki a kitűnő előadásokért a szinháznak, amelyhez több évre visszanyúló korrekt és eredményes együttműködés fűzi az önkormányzatot. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben is, a felújított, s mintegy 1500-2000 férőhelyesre bővült alsóőrsi amfiteátrum további sikeres előadások számára nyújt helyszínt.

            A társulati ülésen adták át a közönség, valamint a színház vezetősége által odaítélt díjakat, azoknak a színészeknek, akik az elmúlt évadban kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. A közönség az évad legjobb előadásának a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalt tartotta, második a Mágnás Miska, s a harmadik a Jövőre veled ugyanitt című vígjáték. A közönség szavazatai alapján, a legnépszerűbb színésznő Pap Lívia, második Szelle Dávid, és harmadik Molnár Ervin. A két szakmai díjat, kiváló alakításaikért Kovács Ágnes Magdolna és Koscsisák András kapta. Bakonyi József a színház évek óva lelkes pártfogója küldödíjat adományozott Kovács Ágnes Magdolnának és Szente Árpád Csabának. Könyvjutalmat Oravecz Edit és Keresztesi László kapott.

            Vándorfi lászló bejelentette, hogy hét év után megválik a színháztól Lenchés Márton  és Farkas-Csányi Attila.

            Vándorfi László megköszönte azoknak az önkormányzatoknak a támogatását, amelyek a színház mellett állnak, így Alsóőrs, és Ajka önkorámyánatának, valamint kiemelten Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának. Mindez létkérdés a színház szamára, hiszen 2013. január 1-vel egy törvénymódosítás következtében évi mintegy 110 millió forint normatív állami támogatást vesztett el a Pannon Várszínház. Nehéz évadot zárt a színház, s a következő szezon sem engedi meg a lazítást. Olyan előadásokról van szó, amelyeknek van már bizonyos igényszintje, de a saját magunk által állított mérce még fontosabb. Megbecsüljük a szakmánkat, alázattal szolgáljuk a közönséget, s ez továbbélésünknek és fejlődésünknek alapvető kritériuma – zárta beszámolóját Vándorfi László igazgató.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!