Itt az első magyar futamgyőzelem a vébén

balaton.vehir.hu Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség 2018. 08. 04. 00:15

Megnyerte a selejtezőbeli 3. futamát a magyar férfi 470-es páros, Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor. A többi magyar hajó is több, tízen belüli helyezést ért el a pénteki versenynapon.

 

Az Aarhus-i kvótaszerző világbajnokság második versenynapja lényegesen sikeresebbnek bizonyult az előzőnél - mind a rendezők, mind a magyar versenyzők számára. A friss, 10 csomó feletti szélben pótolni tudták a csütörtökön elmaradt futamokat és meg tudták rendezni a péntekre tervezetteket is. Így a Finn és a 470-es osztályok három futamot teljesítettek, a versenybe ma beszálló férfi és női Laser osztályok pedig a tervezett kettőt-kettőt. A 470-es osztály végig O lobogó alatt vitorláztak, azaz szabadon engedték a pumpálást, a finnesek két futamot mentek O lobogóval.

A pénteki versenynap meghozta a világbajnokság első magyar futamgyőzelmét: a férfi 470-esben versenyző Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor a mai második, összességében a selejtező harmadik futamát megnyerte, olimpiai, világ- és európa-bajnokokat megelőzve. A magyar egység a második futamban a 21. helyen végzett, ami elmaradt a csütörtöki remek 7. helytől. A következő futamban aztán nagyot dobtak: a rajt után az élre álltak, s bár egy időben a második helyen versenyeztek egy japán egység mögött, a második krajcban megelőzték és onnan már végeg vezetve megnyerték a futamot.


"A mai nap sem volt egyszerű, mivel a szélben csak egy, legfeljebb két komolyabb változás volt tapasztalható, nehezen lehetett eldönteni, hogy a pálya melyik oldala lesz a nyerő" - értékelte a futamokat Gyapjas Balázs. Az első futamban jobbra nyitottak, ám egy balos szélforduló nyomán nehéz helyzetbe kerültek és nem is tudtak a 21. helynél előbb befutni. "A második futamban végig tisztán vitorlázhattunk és ezt sikerült is megnyerni. A mai harmadik futamban is jó pozícióban voltunk, de becsúszot néhány kisebb hiba, ezzel együtt az ott elért 12. hellyel elégedettek vagyunk." Gyapjasék sebessége végig, az egész nap során jó volt, ami különösen akkor tudott sokat számítani, ha a jó oldalt is eltalálták.

 

Ezzel négy futam után az összetettben a 14. helyen tartózkodnak, ami  a nemzetek sorrendjében a 11. pozíciót jelenti. A másik magyar férfi 470-es egység, a Litkey Botond-Rácz Levente kettős pénteken 29., 32. és 22. helyeket futottak, ezzel az összetett listán az 59. helyet foglalják el.  Vezet a japán Doi-Kimura kettős a svéd Dahlberg-Bergström és a spanyol Xammar-Rodriguez egységek előtt.

A Finn osztályban végig stabil szélben, part közeli pályán zajlottak az események. Berecz Zsombor a csütörtöki első futamban közepes rajtot vett, a kreuz is hasonlóan sikerült, lassan lépegetett előre a mezőnyben, végül nyolcadik helyen futott be. Ezzel javítani tudott a pénteki 13. helyezése után. A következő futamra kicsit frissült a szél, a rendezőség engedélyezte a pumpálást. "Zsombira sajnos rácsúsztak páran, későn eszmélt, beragadt, rossz rajtot vett, huszonnyolcadiknak ért fel az első pályajelhez, onnantól viszont 'ájulásig pumpált', lent tizenötödik volt" - értékelt Kelemen Tamás edző. Középen takkolgatott felfelé, tizenegyedik, majd az újabb hátszélben kiadta magából a maradékot, hatodik helyen keresztezte a célvonalat. Óriási menet volt.

A következő, összességében a negyedik futamban 15. helyen futott célba. Jó rajt után szép pozícióban (hat-nyolc körül) ért fel a kreuzbójához, de érintette, a terelőszakaszon büntetést vállalt, ezzel odalett a jó hely, a hátszél végén tizenötödiknek indult újra felfelé. Végül ebben a pozícióban zárta a futamot. Ezzel összetettben egyelőre a 22. helyen tartózkodik. Szombatra két futam a terv, vasárnap pihenő, hétfőn már arany és ezüst csoportra osztva versenyez a finnes mezőny.

A másik magyar finnes, Haidekker Elemér sorrendben a 39., 40. és ismét a 39 helyeken ért célba pénteken, ezzel négy futam után a 73. Vezet a holland Pieter-Jan Postma a kanadai Tom Ramshaw és a horvát Josip Olujic előtt.

Megkezdték a versenyzést a Laser osztályok is, a női Laser Radiálban Érdi mári az első futamában 5. helyen végzett. A második futamban pedig a 16. helyen futott célba, ezzel összetettben két futam után a 15. helyet foglalja el, ami a nemzetek sorrendjében a 13. pozíció.

A férfi Laser Standard osztályban a két magyar induló közül Vadnai Benjamin áll jobban két futamot követően, a 38. Az első futamban a kitűnő 5. helyen végzett, a másodikban pedig 22. lett. "Gyönyörű napunk volt. Napsütés és fokozatosan erősödő termik (8-12 csomó). A délután folyamán arra számítottunk hogy jobbra fog tendálni a szél. Ez az első futamban be is jött, de a másodikban már lényegesen erősebb szél volt a bal oldalon. Ezért hiába volt tiszta rajtom és egy jó jobbra nyitásom, ez csak a 22. helyre volt elegendő" - foglalta össze a számukra első versenynapot Benjamin. Testvére, Jonatán az első futamban 34., a másodikban 44. lett, így az összesített listán egyelőre a 130. helyen áll.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotók: Cserta Gábor Magyar Vitorlás Szövetség, Sailing Energy / World Sailing

Csatolt képek:

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!