Világkupa döntő: Érdi Mári második, Gyapjasék az élmezőnyben

balaton.vehir.hu Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség 2018. 06. 11. 10:34

Érdi Mári a második helyen végzett, a Gyapjas testvérek pedig a 12. helyen zártak Marseille-ben a 2018-as Világkupa döntőn.

 Az augusztusi kvótaszerző világbajnokságra való felkészülés fontos sorozata zárult le vasárnap Marseille-ben a Világkupa döntővel. A magyar élversenyzők közül két egység felkészülési programjába illeszkedett a Marseille-i verseny, a női Laser Radialban Érdi Mári, a férfi 470-ben pedig Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor állt rajthoz a dél-franciaországi vizeken. A versenyen Érdi Mári a 2. helyen végzett, míg Gyapjasék a 12. helyen végeztek. A Marseille-i Világkupa döntőn is mindkét részt vevő magyar hajó tudott futamot nyerni, Érdi Mári kettőt is. 

Ezek mellé még begyűjtött két második helyet is, meg egy harmadikat és egy ötödiket is. így a megrendezett 10 futam közül hatban az első ötön belül végzett, ennél egyenletesebb menetet csak a győztes belga Emme Plasschaert produkált. És még ott van az éremfutam, amelyben Mári másodikként ért célba, míg a belga lány a 7. helyen.

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy Mári az eddigi Világkupa fordulók közül még tavaly októberben a japán Gamagoriban nem indult, idén januárban Miamiban 4., illetve áprilisban Hyères-ben az 5. végzett (Miamiban az éremfutamot megnyerte) és a korábban Világkupa forduló Palma de Mallorcán rendezett Trofeo Princessa Sofián élete első felnőtt “világverseny”-érmét megszerezve harmadik lett, a La Rochelle-ben rendezett EB-n pedig 5., kiderül, hogy Mári az egyik legstabilabb - ha nem a legstabilabb - élmenő a világon ebben a hajóosztályban.

Bár a Marseille-i mezőnyből hiányzott pár nagy név, nem indult például sem az Európa-bajnok holland Bouwmester, sem a Világkupában vezető dán Rindom, ahogy az amerikai Railey sem, a rajthoz állók névsora bombaerős volt. “Nekünk ez egy edzőverseny, megvannak a konkrét dolgok, amiben fejlődni szeretnék ez alatt a verseny alatt, úgyhogy főleg ezekre fogjuk helyezni a fókuszt, nem az eredményre. A mezőny persze erős, úgyhogy szerintem izgalmas verseny lesz” - mutatta előzetesen Érdi Mári, hogy milyen célokkal szállt vízre Marseille-ben.

Nagyon úgy fest, hogy sikerült fejlődni a kitűzött konkrét dolgokban, mi lett volna, ha Mári  az eredményre is helyez némi fókuszt? A versenyt végül a belga Plasschaert nyerte, harmadik pedig a sokáig vezető finn Tenkanen lett.

A 470-esben induló magyar páros - Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor – szintén figyelemre méltó eredményt ért el: 12. helyen zárták életük első világkupa döntőjét úgy, hogy a második versenynapon rövid időre még a vezetést is átvették a rendkívül erős mezőnyben. Gyapjasék végül 78 ponttal zárták a versenyt, és minimális hátránnyal, két ponttal maradtak le a vasárnapi döntőről.