A humor jegyében az új évad - Évadot hirdetett a Pannon Várszínház

balaton.vehir.hu Forrás: lp. 2018. 04. 16. 12:50

Meghirdette a következő kőszínházi évadot a Pannon Várszínház. A Hangvillában tartott sajtótájékoztatón Vándorfi László ismertette azt az öt darabot, amely a 2018/19. évadban színre kerül.

A részben különböző műfajokat képviselő előadásokat a humor kapcsolja össze, ami azonban nem jelent feltétlenül könnyed szórakozást. Társadalmi kérdésekről, komoly problémákról is lehet humorral beszélni, s ennek jegyében választottuk ki az öt előadást, amellyel szórakoztatni,  gondolkodtatni szeretnénk a nézőket, sőt még esetleg megrendülést is okozni számukra – mondta Vándorfi László.

Szelle Dávid (b.) és Vándorfi László

A véletlen úgy hozta, hogy a bemutatók döntő többsége olyan történetek, melyeket jól ismert filmek vittek sikerre. Az egyetlen kivétel a Béke Presszó című zenés játék, amely Géczi János és Likó Marcell szövegére és a Vad Fruttik zenéjére készült, s amelynek társszerzője és rendezője Vándorfi László. A darabot a jelenleg futó évadra tervezte bemutatni a Pannon Várszínház, de műsorváltozás miatt került át a következő évadra. A Béke presszó, az Inotai Erőmű Művelődési Házának a büféje volt, s egy különös műemléki környezetet, hangulatot teremt a játékhoz. Egy sajátos kelet-európai Tarantino-s világ, egyszerre mulatságos stílusparódia, amelyben western elemek is keverednek, s ugyanakkor a darab a rendszerváltás utáni időszak problémáiról is szól. A darabban Gazdag Tibort is ismét láthatja a közönség.

A második bemutató a Csinibaba lesz, amelyet Márton Gyula eredetileg színpadra írt, de Tímár Péternek annyira megtetszett, hogy elkészítette belőle nagysikerű filmjét. Ezután már szípadra vinni nehéz volt, a szerteágazó szerzői jogok miatt is. Nosztalgikus, ugyanakkor fájdalmas humor egy olyan világról, ahol az álmok messzebbre nyúlnak mint a valóság. Megjelenik a 60-as évek, azok a problémák, amiken talán még ma sem vagyunk túl. A harmadik darab Marc Camoletti Boeing, Boeing - Leszállás Párizsban című vígjátéka, amelyből szintén készült egy nagysikerű film. Fergetes vígjáték, amely a komédia eszközeivel él, s  színpadra állítása pontos munkát, s a színészek számára is kihívást jelent. A vígjátékot Hamvai Kornél fordította, s Szelle Dávid rendezi. Ezt egy emblematikus magyar film színpadi változata követi, Bacsó Péter, A tanú, amelyet Hamvai Kornél írt át színpadra. Elmondás szerint a film részben Örkény István egy alapötletéből születetett, s ez a sajátos abszurd örkényi humor jellemzi. Az ötvenes évek magyar diktatúrájának és társadalmának tart görbe tükröt, rendkívül szórakoztató, s ugyanakkor mélységesen komoly és tipikusan magyar. A bemutatók sorát Hámos György és Vajda Anikó, Mici néni két élete című vígjátéka zárja, amelyet Kiss Manyi és Páger Antal főszereplésével ugyancsak egy film tett híressé.

Szokatlan módon Vándorfi László azt is elárulta, hogy a jövő ősszel kezdődő 2019/20-as évad első előadása Shakespeare, Hamlet című tragédiája lesz, amelynek az előbemutatójára már a jövő nyáron készülnek. Rendkívül sikeres évadot zár az idén a Pannon Várszínház, s az új bemutatókon kívül, a most futó darabok továbbra is műsoron maradnak.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!