Bronzérmet nyert Érdi Mári a Trofeo Princesa Sofián

balaton.vehir.hu Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség 2018. 04. 07. 19:15

Két helyet javítva a harmadik helyig tudott előre jönni Érdi Mári a szombati éremfutamban. Mellette Vadnai Benjamin és a 470-es Gyapjas-hajó is beérkezett a világ legszűkebb élvonalába.

 Pályafutása első érmét nyerte felnőtt, Világkupa-szintű mezőnyben Érdi Mári azzal, hogy az ötödikről harmadik helyre ugrott az éremfutamban elért 4. helyével. Ez a helyezés pont elég volt ahhoz, hogy megelőzze  további 110 versenytársa mellett – a riói olimpiai bajnok, tavalyi világbajnok holland Marit Bouwmeestert is, aki még bronzérmes pozícióban kezdte a medalrace-t, de “csak” 7. lett. Meg persze a döntő végére Mári elé éppen becsúszó belga hajót, amely a medalrace-ben kori rajtos volt, ezért kizárták. A versenyt az éremfutamban 6. helyen végzett dán Anne-Marie Rindom – aki végig az első háromban volt – nyerte a brit Alison Young előtt.

“Érdekes futam volt, mindenki a szél balra fordulását várta, így is rajtolt a mezőny, de még időben sikerült észrevenni egy jobb oldali frissülést, amivel a 4. helyen értem fel az első bójához és ezt tartani is tudtam a futam végéig”  számolt be Mári a medalrace-ről.

Változatos szelekben rendezték a 49. Trofeo Princesa Sofia Iberostar futamait Palma de Mallorcán, egyaránt volt menet 25 csomó feletti kemény, de 5-7 csomós gyenge, kifújt és forgolódó trükkös szelekben egyaránt. A férfi 470-es osztály és a férfi Laser Standard ezüst és bronz csoportja kivételével mindenkinek meg tudták rendezni az összes tervezett futamot.

A magyar versenyzők minden fajta szélben a mezőnyök elején vitorláztak, “klasszikus” gyenge pontjuk szinte nem is volt, mindenki arról számolt be, hogy kifejezetten jó sebességgel közlekedtek a mezőnyben, helyenként ki is emelkedtek. Ilyen erősségű és méretű mezőnyökben persze nem is lehet, hiszen már egy-egy nagyon apró hiba is több helyezésbe kerülhet.

Palmán az is egyértelmű lett, hogy a részt vevő öt egység közül három – Érdi Mári, Vadnai Benjamin, valamint Gyapjas Balázs és Zsombor – vitathatatlanul a világ legszűkebb élmezőnyéhez tartoznak. Futamgyőzelmek, top 3-as, top 5-ös, top 10-es befutók és a végső helyezéseik is alátámasztják ezt a tényt.

Mári a teljes mezőnyből kiemelkedően egyenletesen versenyzett, a kieső futamán kívül 14. volt a legrosszabb helyezése, közvetlen vetélytársai közül csak a győztes dán Anne-Marie Rindom állt jobban, neki a kieső 22. mellett 10. volt a legrosszabb futama. A többiek mind összehoztak legalább két húszon felüli futamot. “Pont ez volt a palmai verseny egyik célja, hogy minél egyenletesebb futameredményeket érjek el.” Ez annak ellenére is sikerült, hogy Mári egyedül volt a versenyen, edzője Ian Ainslie ezúttal nem tartott vele, de minden reggel és este konzultáltak – a pályára meg kihúzta a japán lány edzője. “Nagyon örülök ennek az éremnek, de tudjuk, hogy nagyon sokat kell dolgozni a jövőben a versenyzés szinte minden elemén.”

“A 24. hellyel semmiképpen nem lehetünk csalódottak, hiszen nagyon jó futamaink voltak, de azt azért érezzük, hogy ennél sokkal többet is tudunk” – értékelte az elmúlt hat napot Gyapjas Balázs. “Tudjuk, hogy min kell dolgozni és várjuk a Hyeres-i világkupa futamot.” Balázs szerint leginkább a rajtokon meg az erős szeles sebességen van még javítani való. “Ilyen szoros mezőnyben nagyon kis hibákon akár több hely is elmehet. Sokkal nehezebb a jó rajtot megcsinálni az arany csoportban, mint a selejtező futamok során."