XX. A Tánc Fesztiválja

balaton.vehir.hu Forrás: lp. 2018. 03. 20. 14:53

Huszadik alkalommal rendezi meg a Pannon Várszínház az Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozót, A Tánc Fesztiválját.

 A május 28-június 3-ig tartó rendezvény helyszínei a Hangvilla, a Petőfi Színház, és a Latinovits-Bujtor Játékszín lesz. Vándorfi László a Pannon Várszínház igazgatója és Krámer György Harangozó-díjas táncművész és koreográfus, a fesztivál művészeti igazgatója sajtótájékoztatón ismertette a jubileumi rendezvény programját, amelyen jelen volt Pordány Nóra, a VeszprémFest művészeti menedzsere, Böhm Nóri és Barbarics Zsófi táncoktatók, a Footnotes Dance Company vezetői.

Bár nem szerves része, de szorosan kapcsolódik a fesztiválhoz április 29-én a Pannon Várszínház és a Footnotes Dance Company rendezésében a Tánc Világnapja gazdag programsorozata. Ezen a napon reggel 10 órától este 19 óráig folyamatosan egymást érik a tánccsoportok bemutatói a Hangvilla szinte minden terében. Ismét látható lesz többek között a Csajkovszkij zenéjére készült Hattyúcskák tava táncos mesejáték, valamint a Faun – Nimfa – Danaida táncjáték is.

Mint Krámer György kiemelte, az idei fesztivál egyik különlegessége lesz a Tünet Együttes Burok című produkciója a Latinovits-Bujtor Játékszínben, a nagy hatású játék négy táncosnő vallomása a szülésről. Ismét fellépnek olyan a veszprémi közönség előtt már jó ismert együttesek, mint a Forte Társulat, a TranzDanz, a Bozsik Yvette Társulat, Duda Éva Társulat, Frenák Pál Társulat, a Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház. A Közép-Európa Táncszínház, amely az elmúlt húsz évben minden fesztiválon jelen volt, azúttal a lengyel Krakow Dance Theatre társulatával egy közös produkciót mutat be. Május 29-én a Hangvilla színháztermében finn, spanyol és koreai táncművészek részvételével egy nemzetközi gálaműsort láthat a közönség.

A Nemzeti Kulturális Alap egy Imre Zoltán koreográfusról és táncművészről elnevezett programot indított el, amelynek célja a táncművészet fiatal pályakezdő alkotóinak segítése és számukra bemutatkozási lehetőségek biztosítása. Az idei fesztiválon az Imre Zoltán Program keretében négy alkalommal mutatkozhatnak be fiatal tehetségek a Latinovits-Bujtor Játékszínben. A XX. Tánc Fesztiválját ebben az évben is a Magyar Táncművészeti Egyetem gálaműsora zárja. A versenyprodukciókat egy szakmai zsűri értékeli, amelynek munkájában részt vesz Jorma Uotinen finn táncművész és koreográfus is. 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!