Világklasszis sportklubok mezeire licitálhat a fogyatékkal élők megsegítéséért

balaton.vehir.hu Forrás: vehir.hu/Bertalan Melinda Fotó: vehir.hu/Kovács Bálint 2017. 12. 03. 13:19

Jótékonysági aukciót indít Navracsics Tibor uniós biztos és Ovádi Péter, a Fidesz választókerületi elnöke, mely során összesen öt, nemzetközi és hazai sportcsapat mezére lehet licitálni. Az árverésből befolyt összeget három, sérült gyermekeket támogató veszprémi szervezet kapja.

Ovádi Péter az aukciót beharangozó pénteki sajtótájékoztatón elmondta: pár hónapja fogalmazódott meg bennük, hogy néhány mezt jótékony célra bocsátanak, ezzel is meghálálva a sokszor emberfeletti munkát végző, sérült gyermekeket és szüleiket támogató veszprémi civil szervezeteket. A mezeket elnyerők ezzel nemcsak egy értékes ajándékhoz juthatnak, de az így felajánlott összeg garantáltan jó helyre kerül – fogalmazott a képviselő.

„A sport látszólag egy olyan tevékenység, amely csúcsteljesítményeket produkál, amit hihetetlen jó felépítésű és mozgású, egészséges emberek űznek, ugyanakkor a sport a társadalmi integrációban is nagyon fontos szerepet tölt be. A legalapvetőbb értelmes közösségi élményt adja mindenki számára: legyen szó akár hátrányos helyzetűekről, akár olyan személyekről, akik valamilyen speciális problémával küzdenek, adott esetben nyelvileg sem tudnak kommunikálni – fogalmazott Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. – Ezzel az akcióval a sport kezet nyújt azoknak a veszprémieknek, akik segítségre szorulnak, és olyan sporttörténelmi relikviákat is adhatunk a rajongóknak, ami egy kicsit idehozza a sportvilág pezsgését – tette hozzá.

Az aukcióban összesen öt, játékosok által aláírt mezre lehet licitálni: Magyarország két legértékesebb klubjának, a Telekom Veszprém és a Ferencváros csapatának mezeire, valamint Navracsics Tibor jóvoltából az Arsenal, a Bayern München és a Juventus dedikált pólóira. Utóbbi kettőre egyébként különösen büszke a biztos, hiszen ma már mindkét csapat tulajdonosát jó barátjának mondhatja, de mind az öt klub rögvest segített.

A befolyt összeget három veszprémi civil szervezet kapja majd meg: az AutiSpektrum Egyesület, a Kozmutza Flóra Alapítvány Értelmileg Sérült Gyermekekért és a Bárczi Caritas Alapítvány. Mindhárom támogatott teljes szívvel áll ki a fogyatékkal élők mellett: az AutiSpektrum Egyesület 2013 óta segíti a megyében élő autistákat és szüleiket, rendszeresen szerveznek fejlesztéseket a gyerekeknek és képzéseket a szüleiknek, Csillagbusz címmel pedig egy a társadalmi integrációt elősegítő díjnyertes könyvet is megjelentettek, emellett jövőre autizmus napi kirándulásuk során egy tavaszi túrát terveznek.

A sport a 20 éves Kozmutza Alapítvány életében is fontos: kifejezett céljuk, hogy a Kozmutzában tanulók az iskola kapuin kívül találjanak olyan programokat, amely a gyerekek jól szervezett és értelmes szabadidő eltöltését szolgálja. Ennek az egyik módja a 13 éve működő jótékony mozgás rendezvénye, ahol a fogyatékos és ép gyermekek közösen oldanak meg játékos feladatokat. A programon már több mint 5000 fiatal vett részt, az árverés bevétele pedig a jövő évi rendezvény megszervezését segíti majd – tudtuk meg Bernáth Ildikó kuratóriumi elnöktől.

A diákok jólétét szolgálja a 28 éve működő Bárczi Caritas Alapítvány is: a befolyt adományokból kirándulásokat, táborokat szerveznek. Horváth Éva, a Bárczi Gusztáv Általános Iskola igazgatónője szerint minden olyan fillérnek, amely sérült gyerekek fejlesztését, jobblétét segíti, helye van.

Aki szeretne segíteni és hozzájutni az öt mez valamelyikéhez, az ezt megteheti portálunk e célra készített aloldalán, az aukcio.vehir.hu oldalon. A jótékonysági árverés december 2-án indult és december 15. éjfélig tart, a licitlépcső 1000 forint. A licitáláshoz regisztráció szükséges, de a megadott adatok és elérhetőségek nem lesznek nyilvánosak.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!