Janika a Pannon Várszínházban

balaton.vehir.hu 2017. 11. 30. 19:58

A Pannon Várszínház szombaton, január 2-án mutatja be Békeffi István és Stella Adorján Janika című vígjátékát, amely már a közeledő ünnepek hangulatát is idézi, hiszen a történet szentestén, és Karácsony másnapján játszódik.

Alapja egy eredeti ötlet, amelyből sok vidám pillanat születik, de ugyanakkor kicsit könnyes is, mélyebb érzelmeket felszínre hozó drámai helyzetekkel. Amilyen az élet. A darabban ugyan egy újságíró felteszi a kérdést, hogy az írók miért választanak olyan abszurd témát, amely az életben elképzelhetetlen. A színpadon azonban sok minden hihetőnek látszik, ami a valóságban nem tűnik annak, de az is igaz, hogy az élet sokszor felülírja, túlszárnyalja az írói fantáziát. A darabból 1949-ben nagysikerű film is készült, s valójában nem tudni, melyik született előbb a forgatókönyv, vagy a színpadi változat.

Pap Lívia

Hírportálunk képgalériája ITT tekinthető meg!

A történet tulajdonképpen színházi közegben játszódik, főszereplője egy színésznő, akit a színházigazgató rá akar beszélni egy új szerepre, amelyben egy kamaszfiút, Janikát kellene alakítania. Próbaképpen beöltözik fiúnak, amikor váratlanul betoppan tizenöt évvel azelőtt Amerikába távozott férje, aki távolléte alatt megszületett fiának nézi. Kihasználva a váratlan helyzetet a színésznő tovább játssza ezt a szerepet, s arra használja fel, hogy visszaszerezze szerelmét.
Békeffi István a felesége, Turay Ida számára írta ezt a szerepet, amely egy színésznő számára rendkívül hálás feladat, s most Pap Líviának is egy nagy ajándék. Nem egyszerűen egy kettős szerep, hiszen Janika és a színésznő nem két különálló személyiség, ugyanazok az érzelmek motiválják, ez egy játék a játékban, áthallásokkal, és mögöttes értelmekkel.
Sokrétű és nehéz feladat, el kell játszani a kamaszfiút, de közben mindvégig mögötte kell lennie annak a nőnek, aki vissza akarja szerezni férjét. Sokszor a gyerekmaszk mögé tudja elrejteni azokat a női érzelmeket, amiket feleségként nem mondhat el. Színésznőként pedig bizonyítani akarja, hogy el tudja játszani ezt a fiúszerepet. Talán én vagyok az egyetlen, aki nem látta a filmet, tudom, ikonikus művészek szerepeltek benne, de most nekünk magunkból kell építkeznünk, ezt most mi játsszuk, s ennek kell megtalálni az igazságát. Anyukámnak a film alapján ez a darab nagy kedvence, s nagy örömmel készülök rá, hogy most neki is megmutassam – mondta Pap Lívia az előadásban a főszereplő, Polgár Gizi színésznő alakítója.
Pap Lívia a múlt évadokban sokféle feladatot kapott, s egyik fő törekvése elkerülni a veszélyt, hogy önmagát ismételje. S valóban sikerül mindig megújulnia, kiváló stílusérzékkel símul az adott korba, az adott miliőbe, s úgy tud azonosulni az adott személyiséggel, magára ölteni karakterjegyeit, hogy mindig hitelesen alakítja szerepét. Az embernek az az érzése támad, mintha nem is tapasztalataiból, emberismeretéből meríteni, hanem éppen abba a szerepbe született volna bele. Ilyenkor azt szokták mondani, hogy ez egy neki való szerep, de valójában annak, aki tehetséges, minden szerep neki való. A férjet, Balla János írót Keresztesi László alakítja, aki jól kihasználja a szerepben rejlő, és a félreértésekből adódó lehetőségeket. Kovács Ágnes Magdolna és Molnár Ervin a színésznő szüleinek szerepében, Oravecz Edit mint öltöztetőnője, Koscsisák András, mint színigazgató és Miss Betty Tordayként Nemcsók Nóra eltalált karakterek, jól célzott, mértéktartó humorukkal sok színt visznek a játékba. Kisebb szerepekben a darabban fellép még Lenchés Márton, Farkas Rebeka és Magyar János.
Vándrofi László, a darab rendezője jó értelembe vett szakmai rutinnal, kerülve minden mesterkéltséget, a műtöl idegen áthallásokat, egy klasszikus előadást hozott létre, amelynek elsődleges célja, a jó szórakoztatás, s ezt, megjósolható, hogy el is éri.

lp.

 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!