Kevesebb papírmunka – több idő a borászkodásra

balaton.vehir.hu Forrás: FM Sajtóiroda Fotó: FM Sajtóiroda 2017. 10. 21. 16:27

Jelentősen csökkenhetnek a kis borászatok adminisztrációs terhei a jövedéki törvény változásával és a kisüzemi bortermelői regiszter bevezetésével.

A változást a gazdák már az idei szüretkor érezhetik, hiszen az új rendszerben ugyanúgy dolgozhatnak mint eddig, csupán a papírmunkájuk lesz kevesebb – mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkár a Pest megyei Monoron.

Czerván György a részletekről szólva elmondta: mivel jövedéki termék a bor, annak nyomon követésére szükség van. Az Európai Unió szabályozása azonban igen bonyolult, az adminisztrációs előírások teljesítése a legkisebb termelők számára szinte lehetetlen. Ezért az idén nyáron hatályba lépett új jövedéki törvény lehetőséget adott arra, hogy a boros gazda az un. kisüzemi bortermelői státuszt válassza magának, megteremtve a lehetőséget arra, hogy egyszerűsített nyilvántartást vezessen. A változás életszerűségét mutatja, hogy a bortermelők 56 százaléka döntött úgy, hogy ezután kisüzemi bortermelőként folytatja munkáját.

Fotó: FM

Az ő adminisztrációs terhein könnyíthet a kisüzemi bortermelői regiszter, amely a hagyományos pincekönyvet váltja fel. Czerván György hangsúlyozta, az új rendszerre való áttérés csak lehetőség, aki szeretné, az használhatja a korábbi dokumentációt is. A kisüzemi bortermelői regiszter vezetésének legfontosabb alapelve az, hogy mindent csak egyszer kell rögzíteni a korábbinál egyszerűbb módon, így a termelőnek nem kell szaktanácsadót alkalmaznia. Az új rendszer az idei szüret alkalmával használható először.

„A mostantól használható kisüzemi bortermelői regiszter jól látható példa az egyszerűbb ügyintézésre, amelyet célul tűztünk ki. Idén már több hasonló intézkedést bevezettünk” – mondta el dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Az eddig mindenki által használt pincekönyv számos olyan adat megadására kötelezett minden termelőt, amelyek eltérő súllyal jelennek meg az egyes üzemméretű borászatoknál. Szemléletes példa, hogy egy pincekönyv több száz oldalt tartalmaz, összesen nyolc folyamattípust kell benne rögzíteni, akár tíz különböző rovat kitöltésével. A kisüzemi bortermelői regiszter a pincekönyvnél sokkal kevesebb rovatot tartalmaz, mindössze néhány oldal. Az egyszerűsített rendszer könnyebben betartható, regisztert bárki segítség nélkül is ki tudja tölteni, nem bonyolultabb, mint egy postai csekk feladása – fogalmazott a szakember.

A változásokról szóló előadások Monoron, a Csúzi Családi Pincészetben hangzottak el. Csúziék hagyományos családi gazdaságként végzik munkájukat. Három és fél hektáron foglalkoznak szőlőműveléssel, 0,3 hektáron pedig almatermeléssel. Csúzi Szabolcs, a gazdaság vezetője elmondta, a kisüzemi bortermelő státusz, valamint a hozzá kapcsolódó kisüzemi borregiszter nagy segítség számukra, mert így több idő jut a valós munkára, a kötelező adminisztráció helyett. Hozzátette: a változás több fiatal kedvét is meghozhatja a borászkodáshoz.

Czerván György Monoron beszélt az idei szüretről is. Az agrárgazdaságért felelős államtitkár elemzésében elmondta, világszerte gyenge évet zárnak a bortermelők. Hozzátette: idehaza sem voltak ideálisak a feltételek a termeléshez, de a magyar szakemberek átlagos mennyiséget és jó minőséget várnak.

(FM Sajtóiroda)

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!