Ősbemutató a Pannon Várszínházban

balaton.vehir.hu 2017. 10. 12. 15:37

Ősbemutatóra készül a Pannon Várszínház, jövő héten, október 17-én lesz Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert, STOP című zenés játékának a premierje, amely a – Hinták, apák, szerelmek – alcímet viseli. Délután 17 órakor az ifjúság számára, este 19 órakor pedig a felnőttek számára tartanak előadást, hiszen mint Grecsó Krisztián, az író megfogalmazta ugyan elsősorban a 14-18 éves generációnak szól a darab, de mindazoknak az idősebbeknek is, akik még nem felejtették el, hogy ők is voltak fiatalok.

A nézők között bizonyára sokan lesznek, akik magukra fognak ismerni, hiszen kifejezetten olyan konfliktusokról, problémákról szól a darab, amelyekkel ez a korosztály szembekerül. Egy banális helyzetből, egy stoppolásból bontakozik ki a történet, két fiatal véletlenszerű találkozásából, ahogy lassan megnyílnak egymásnak, egymásra találnak. A két szereplő Kárpáti Barbara, aki frissen végzett a budapesti Színművészeti Akadémián, és Lenchés Márton, nehéz feladat előtt áll, hiszen a két fiatalon kívül még további karaktereket is éltre kell, hogy keltsenek. A darab a szülő és gyerek viszonyt a gyerek nézőpontjából meséli el, de adott esetben ezek a szituációk is megelevenednek, és a szereplők átalakulva eljátsszák a saját szüleiket is. A rendező, Vándorfi László úgy látja, hogy a két szereplőnek sikerült rendkívül érzékeny módon egymásra hangolódni, s játékukban egy olyan személyes összhangot teremteni, amit nem lehet sem színpadi rutinnal, sem színészi eszközökkel pótolni. Játékuk így válik gazdagabbá, és hitelessé.
A Pannon Várszínház alapstílusából is következik, hogy a STOP egy dinamikus, élő és pezsgő előadás, ahol a színpadi mozgás jól kiegészíti a dialógusokat. Hrutka Róbert zenéjének sem csupán hangulatfestő funkciója van. A szerzők arra törekedtek, hogy a dalok, és duettek se legyenek magukban álló zárt számok, hanem építsék tovább a dramaturgiát, vigyék tovább a történetet.
Mint Vándorfi László a sajtótájékoztatón elmondta, Grecsó Kriszitánnal A Pál utcai fiúk premierjén találkozott, aki a figyelmébe ajánlotta új darabját. A Pannon Várszínház számára mindig is fontos volt, hogy ősbemutatókkal színesítse műsorát, s kiemelten hivatásának tartja, hogy megszólítsa a fiatalságot, így örömmel fogadta és megtiszteltetésnek vette, hogy a szerzők megadták a lehetőséget darabjuk első színrevitelére. A darabbal Veszprém és a Dunántúl mellett a Pannon várszínház megjelenik Budapesten is, ahol a Hatszín Teátrumban láthatja majd a közönség.
lp.

A két főszereplő

Grecsó Krisztián

Hrutka Róbert

Kárpáti Barbara

Lenchés Márton

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!