Évadnyitó a Pannon Várszínházban

balaton.vehir.hu 2017. 09. 15. 16:03

Pénteken megtartotta évadnyitó társulati ülését a Pannon Várszínház, mely egyúttal a nyári programok lezárulását is jelenti.

A társulati ülésen mint meghívott vendég jelen volt dr. Gelencsér András a Pannon Egyetem rektora, dr. Vonderviszt Lajos a Színház- és Fimművészeti Egyetem kancellárja, Szakály György a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, Hegyeshalmi László a Művészetek Háza igazgatója, dr. Vándorfi Győző a várszínház alapító tagja és Horváthné Kecskés Diána, a veszprémi Családsegítő Központ vezetője.

Vándorfi László ismertette a Pannon Várszínház műsortervét, s mint elmondta öt bemutatót tartanak a most induló évadban, s elsőként Szirmai Albert, Bakonyi Károly, Gábor Andor operettje, a Mágnás Miska kerül színre. Ezt követi Bernard Slade, Jövőre, veled, ugyanitt című romantikus vígjátéka, majd Békeffi István és Stella Adorján vígjátéka, a Janika. Dosztojevszkij, Bűn és bűnhődés klasszikus regénye színpadra adaptálva az évad egyik nagyszabású előadása lesz, amelyben ismét láthatja a közönség egykori kedvencét Egyed Brigittát. Különleges élményt kínál a Vad Fruttik, Likó Marcell és Géczi János, Béke presszó című zenés játéka, amelynek története az inotai Béke Művelődési Ház nemrég még működő presszójában játszódik. A darabban ismét fellép Gazdag Tibor színművész is. A Pannon Várszínház ifjúsági bemutatója lesz Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert STOP című zenés játéka, amely a – hinták, apák, szerelmek – alcímet viseli.
Mintegy a stand up comedy mintájára, ezúttal seat down comedy megjelöléssel, egy különleges műsorra is készül a társulat, amelyben nagy színészlegendákhoz, és magához a színházhoz fűződő anekdotikus történeteket idéznek fel. Október 12-én Satchmo könyve címen a spirituálék mesés világába kalauzolják a nézőket a Mardi Gras Jazz Band, valamint Fehér Adrienn, Koós Réka, Tunyogi Bernadett, Fejes Szandra, Jancsó Dóra, Ágoston Máté és Petőcz András énekes-színészek.
Ebben az évadban a hét helyett ezúttal kilenc felnőtt bérletet hirdet meg a Pannon Várszínház, így többek között a Családsegítő Központtal összefogva, egy úgynevezett főpróba bérletet, amelyre a központ gondozásában működő csoportokat várják.
Vándorfi László elmondta, hogy kiemelt hangsúlyt fektetnek a Pannon Egyetemmel való együttműködésre, ahol már évek óta színházelméleti képzés folyik. Megígérte segítségét az egyetemi színjátszás megerősítéséhez, amelynek fontos kulturális küldetése van. Emlékeztetett rá, hogy a budapesti Egyetemi Színpad, Ruszt József vezetésével milyen sok tehetséget nevelt ki a színjátszásnak.
Már ötötödik éve, hogy a Pannon Várszínház állami támogatás nélkül működik, és Vándorfi László köszönetét fejezte ki azoknak a településeknek, így Veszprém Város, Ajka és Alsóőrs önkormányzatának, amelyek a színház mögé álltak, s amelyek segítsége elengedhetetlen volt működőképességük megőrzéséhez. A Pannon Várszínház aktívan bekapcsolódik a Veszprém Európa Kulturális fővárosa programba, amely a városon kívül fel kívánja ölelni a Bakony és Balaton térségét is. Hebling Zsolt Alsóőrs polgármestere is hangsúlyozta, hogy a település különleges helyszínekkel kíván bekapcsolódni ebbe a programba. Mike Friderika, a HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ munkatársa elmondta, hogy a Művészeti Tanáccsal együttműködve széleskörű elemző munkát végeznek és készítik elő ezt a projektet, amelynek csak egy részt alkotják maguk a programok, de azok társadalmi hátterét is meg kell teremteni.
A következő évben, de még ebben az évadban ismét megrendezik a Tánc Fesztiválját, amely a huszadik lesz, s a kerek évfordulóra különleges programokkal is készülnek. Krámer György a fesztivál művészeti vezetője elmondta, egy reprezentatív fotóalbum megjelentetését tervezik, amely az elmúlt húsz év történetét képekben dokumentálja. Kamarakiállítások egészítik ki a programokat, s külföldi vendégeket is várnak erre az alkalomra.
Vándrofi László végezetül bemutatta a társulat új tagjait Egri Zsófia és Kárpáti Barbara színészeket és Varga Gábor Dániel műszaki munkatársat. lp.

Egyed Brigitta a Legjobb színésznő díját kapta meg egy olaszországi fesztiválon

A Szardínia szigetén megrendezett Figari Film Fest seregszemlén Kis Hajni, Szép alak című rövidfilmjében nyújtott alakításáért Egyed Brigitta megkapta a Legjobb színésznő díját. A film, amely Kis Hajni végzős rendezőszakos hallgató alkotása, nagy nemzetközi sikereket ért el, jelölték a Diák-Oszkár-díjra is, ahol hetedik helyezést ért el, s azóta már hat elismerést és díjat gyűjtött be.
Egyed Brigitta, aki jelenleg a Re-cirquel Újcirkusz tagja egy szerencsés véletlen folytán ismerkedett meg Kis Hajnival, és kapta meg a rövidfilm főszerepét.
- Rengeteg tapasztalatot szereztem, és tanultam a forgatás során, hiszen ez egy egészen más világ, mint a színpad. Nagyon jó volt együtt dolgozni Kis Hajnival, aki egy rendkívül érzékeny ember, világos elképzelésekkel, és pontos instrukciókkal dolgozik. Nekem ez a siker pont jókor jött, megerősítette az önbizalmamat. Hajlamos vagyok arra, hogy túl magasra tegyem a lécet, és sokszor elégedetlen vagyok önmagammal. Ez a film egy olyan szép lehetőséget is megnyitott számomra, hogy Modruczó Kornél, Jupiter holdja című filmjében is szerepet kaptam, ami egy rendkívül izgalmas feladat volt, s részese lehettem annak az élménynek, hogy kicsikét Cserhalmi György mellett játszhattam – mondta Egyed Brigitta.
Egyed Brigitta éveken át volt a Pannon Várszínház társulatának tagja és számos szerepéből jól ismeri a veszprémi közönség, s az évad egyik új produkciójában, Dosztojevszkij, Bűn és bűnhődés című regényének színpadi változatában játssza az egyik főszerepet.

 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!