Fel északra!

balaton.vehir.hu Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség 2017. 01. 15. 21:19

Fa Nándor borzalmas időjárást élt át az előző napokban, de most jó esély látszik arra, hogy megnyílik az útja észak felé és végre maga mögött tudhatja a jeges és különösen veszélyes déli óceáni napokat.

Az argentin partoktól keletre vonuló ciklonban a vártnál is erősebb szélben küzdött, miközben keletre, majd északkelet felé haladt. Lejjebb olvasható január 14-én írt hajónaplója, amely a Vendée Globe honlapján a főoldalon is teljes egészében megjelent részletes beszámoló a küzdelmeiről.

Az elmúlt három napban Nándi Horn-foknál volt 700 mérföldes előnye 350-re csökkent Eric Beillonnal szemben, majd ma újra növekedni kezdett. Bellion jó darabig lendületesen húzott északra, de nem tudott vagy nem akart benne maradni a gyakran még neki is 40 csomó felett fújó keletre tartó alacsonnyomású rendszer szelében. Így ma már gyenge és jórészt szembe fújó szelet kapott, és a Spirit of Hungary újra 550 mérfölddel hajózik előtte.

Amerre a magyar hajó jár, ott Szent Heléna kinyitja kapuit, és Nándi remélhetően a következő napokban megkapja szenvedéseinek jutalmát és végre szebb időben mehet északra, míg jóval nyugatabbra Bellion - ha minden jól alakul - két-három napig gyenge szembeszélben kell vitorlázzon. Remélem a Spirit of Hungary hét közepén már 800-1000 tengeri mérfölddel közelebb lesz a célhoz, mint közvetlen francia ellenfele!

Nándi jelenleg a 8. helyen a déli Atlanti-óceánon a negyvenedik szélességi fok közelében vitorlázik a Buenos Airest Fokvárossal összekötő vonal közelében. 5400 tengeri mérföldnyire van a céltól.

A következő hajónapló részletben Nándi plasztikusan leírja az utolsó déli tengeri viharban megélt nehézségeit. A szövegben említett itthonról segítő Peti nem más, mint Perényi Péter, akivel tavaly a Transat Jacques Vabre transzatlanti versenyen indult, és aki többek között a hajó műszereit szerelte be és állította rendszerbe a Spirit of Hungaryn.
Ruji

További részletek ITT olvasható!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!