Sajtóközlemény: Földhasználói kötelezettség a parlagfű-mentesítés

balaton.vehir.hu Forrás: Veszprém Megyei Kormányhivatal 2014. 06. 19. 11:14

Július 1-től indul a parlagfűvel fertőzött területek felderítése, ezért az érintett termelőknek, földhasználóknak kitüntetett figyelmet kell szentelniük a tarlók megfelelő kezelésére, ápolására.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése értelmében a földhasználó köteles adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbó kialakulását megakadályozni és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Aki ezt elmulasztja ezen időpontig, annak a parlagfűvel fertőzött ingatlanán a növényvédelmi jogkörben eljáró szerv elrendeli a közérdekű védekezést. A közérdekű védekezés elrendelésére jogosult eljáró szerv belterületen az illetékes jegyző, külterületen a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága.
Helyszíni ellenőrzést a területileg illetékes járási földhivatal hivatalból a veszélyeztetett területeken végez. A helyszíni ellenőrzés, valamint a közérdekű védekezés elvégzése során a Földhivatal, a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság szakemberei, és a védekezést végrehajtó vállalkozók az eljárással érintett területre beléphetnek, ott a szükséges védekezési cselekményeket elvégezhetik.
A Törvény értelmében a mulasztóval szemben növényvédelmi bírságot kell kiszabni, melynek mértéke a parlagfűvel borított terület nagyságától függően 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjedhet. A közérdekű védekezés elrendelésével és végrehajtásával felmerült költségeket is az ügyfélnek kell megtérítenie.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!