Spanyolos ízvilágú lecsó lett a befutó

balaton.vehir.hu 2019. 08. 26. 16:01

A 15. Országos Lecsófesztivált tartották idén Balatonkenesén. A rendezvény ezúttal három napon át tartott: esti koncertekkel, vásári látványossággal, a Széchenyi park kellemes környezetében.

Az esemény fénypontja azonban a főzőverseny maradt. Szombaton az ország különböző tájairól érkezett 24 csapat mérte össze tudását és ötleteit. Többen esküdtek a hagyományos ízvilágra, de olyan "vadhajtásokat" is kóstolhattunk, mint a lecsó sushi. A készítője szerint azonban ez a verzió sem áll messze a hagyományoktól, hisz a rizses lecsó létezik, ebben pedig csak az algalap volt újdonság. Erre jött a rizs, közepére pedig a lecsó.

A velős lecsóburger alapját a húspogácsa helyett egy velős lecsópogácsa adta, amihez a csontvelőt grillen készítették el. Ez az elgondolás nagyon megtetszett a zsűritagoknak is, de ezúttal az előre meghatározott szempontok alapján a Team bulika csapat El Lechorizo nevű készítményére esett a választásuk. Így a Team bulika csapat kapitánya, Jurics Adrián lett a lecsókirály, aki elmondta: az étel készítésének a lényege a társaság tagjai közötti barátság és szeretet volt a jó alapanyagok mellett. Az étel a nevét az egyik alapanyagáról, a spanyol chorizo kolbászról kapta.       

A második helyet a solymári Ford Sólyom Csapata által készített békacombos lecsó nyerte el, a harmadik pedig a Vendégváró és Gasztronómiai Egyesület húsgombócos lecsója lett, melyet a csapat tagjai által szervezett Balatonfűzfői Gombócfesztivál ihletett. Különdíjat kapott a Leccs-go csapat Finnyás Lecsó fantázianevű alkotása, a kapros, tökös lecsó.  

A zsűri tagjai: Kocsis Bálint mesterszakács séf, Gasztronómiai szakember és előadó, az Emocionális Gasztronómia nagykövete, Sövényházi Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezetének elnöke, Nemesvámos polgármestere és Zatykó György séfmester voltak.  

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!