Fakanálbáb és hamuban sült pogácsa

balaton.vehir.hu 2019. 07. 03. 17:30

Balatonkenese - A Tájházi Szerdák rendezvény sorozat egyike Balatonkenese egyedi programjainak. Szerda délelőttönként a Közművelődési Intézmény és Könyvtár munkatársai lelkes, ügyes, önkéntes segítőikkel a Tájházba várják a gyerekeket kézműves foglalkozásokra. Munka közben helytörténeti érdekességekről, a Tájházban fellelhető tárgyakról, eszközökről is hallgathatnak egy kis előadást.

 

Minden ilyen alkalom tematikusan épül fel: a második alkalommal, július 3-án "ÍGY ÉLTEK RÉGEN - a házban" témakörben fa tüzelésű kemencében sült pogácsa készítéssel, rajzfoglalkozással (régi háztartási eszközök: szita, vasaló, edények), gyöngyfűzéssel (zöldségek, gyümölcsök), fakanálbáb fabrikálással várták a szervezők a kenesei ifjúságot. Erre az eseményre is igen sok gyermek volt kíváncsi, a jó hangulatú délelőttön a felhasználandó fakanál és a pogácsa is mind elfogyott. Németh Sándornét, a Tájház gondnokát sok kíváncsi szempár figyelte, hogyan dagasztja, hajtogatja, formálja a tésztát, magyarázza a pogácsakészítés trükkjeit. A gyerekek számára kissé hosszú kelesztés után kedvükre szaggathatták, díszíthették szezámmaggal és sajttal, miközben Kerti Teri néni - szinte egész Balatonkenese óvó nénije - vezetésével az árnyékos udvaron elkészültek színes fakanálbábok. A lányok csinos, a fiúk inkább sportos ruhákat ragasztottak rájuk, volt olyan, aki egy focilabdába öltöztette remekművét.

A következő alkalommal "Minden, ami repül" témában gyöngyöt fűzni, origamizni és hímezni lehet majd július 10-én 10 órától a Balatonkenesei Tájházban. A programra csoportok előzetes bejelentkezését is várják.       

 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!