Öko-kézműveskedtek a gyerekek

balaton.vehir.hu Fotó: Gábor Adrienn 2019. 06. 26. 16:37

A Tájházi Szerdák rendezvény sorozat egyike Balatonkenese egyedi programjainak. Szerda délelőttönként a Közművelődési Intézmény és Könyvtár munkatársai lelkes, ügyes, önkéntes segítőikkel a tájházba várják a gyerekeket kézműves foglalkozásokra. Munka közben helytörténeti érdekességekről, a tájházban fellelhető tárgyakról, eszközökről is hallgathatnak egy kis előadást.

 Az idei első ilyen tájházi szerdán az origami, a rajz és gyöngyfűzés mellett textilszobrászkodtak a kicsik és nagyok. Már reggel megérkeztek a balatonakarattyai óvodások, akikhez délelőtt sokan csatlakoztak a helyi és itt nyaraló gyerekek és családok közül.

Török Krisztina

A Magyarországon viszonylag újdonságnak számító holland textilszobrász Paverpol technikát Török Krisztina hozta el Kenesére. A Josefine Roodes képzőművész által feltalált Paverpol egy speciális ragasztó-keményítő anyag, mely teljesen ártalmatlan, környezetbarát, felügyelettel még a legkisebbek is dolgozhatnak vele. Levegőn szárad, műanyagokon kívül mindenre tapad, textil, papír, száraz virágok, selyem, puha bőr, fa kerámia kő és fém, bármely természetes anyagra kenhető, adalékanyag hozzáadása nélkül. Az alkotásnak a képzelet szab határt. Öko-kézműveskedésnek is nevezhetjük, hisz mindenféle a háztartásban megtalálható - akár hulladék - anyag felhasználható a művekhez. Többek között hullámkarton, kagylóhéj, régi póló csipke és fa kombinációból álltak a szebbnél szebb képek, amiket Krisztina hozott mintadarabnak. A sok gyerkőc munkálkodását látva felnőttként is lehetetlen volt megállni, hogy ne kezdjünk bele mi is legalább egy saját medál elkészítésébe. Akrilfestéktől elkezdve sokféle anyaggal színezhetőek a remekművek 24 óra száradás után, amit hajszárítóval gyorsítottunk meg.

Ebédre mi is készen lettünk, ahogy a gyöngynyakláncok Juhász Hajni vezetésével, a színezett képek Osgyán László segítségével, és a Kerti Teri néni felügyelete alatt született papír pávák, ugró békák és egyéb origami érdekességek.

A következő alkalommal, július 3-án "ÍGY ÉLTEK RÉGEN - a házban" témakörben pogácsasütéssel, rajzfoglalkozással (régi háztartási eszközök: szita, vasaló, edények) , gyöngyfűzéssel (zöldségek, gyümölcsök), fakanálbáb készítéssel várják a szervezők, a kenesei ifjúságot.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!