Szent István király biztonságot, hitet, jövőképet adott az országnak – méltó módon emlékeztek meg Balatonfűzfőn augusztus 20.-ról

balaton.vehir.hu 2020. 08. 21. 12:07

Az ünnepi szentmise és az új kenyér megáldásával kezdődött az augusztus 20. programsorozat. A Mámai templomromnál beszédet mondott Szanyi Szilvia polgármester, illetve átadták a „Balatonfűzfőért” és a „Balatonfűzfő díszpolgára” kitüntetéseket.

 A Jézus Szíve Plébániatemplomban, államalapító Szent István királyunk ünnepén, délelőtt megáldotta az új kenyeret Laposa Norbert plébános. A kora esti órákban már szép számmal gyülekezet az ünneplő közönség a Mámai templomromnál. A Himnusz eléneklése után Szanyi Szilvia polgármester beszédében kifejtette, hogy általános iskolásként azt tanították, hogy ez az alkotmányuk ünnepe. Aztán hívták még új kenyér ünnepének is, de később a középiskolában már az államalapítás ünnepéről és akkoriban még I. Istvánról tanultak. Majd jött a rendszerváltás, I. Istvánból Szent István király lett és az ünnep jellege is megváltozott. Az alkotmány ünnepéről ma már egyáltalán nem beszélünk, visszatértünk Szent István alakjához. – Szent István király hatalmas elszántsággal, ugyanakkor végtelen alázattal szolgálta nemzetét. Puritán jelleme, rendíthetetlen hite vezette munkájában, amely nyomán alakja példaként állt a későbbi korok nemzedékei előtt, s állhat előttünk most is. De vajon ott van e nagy királyunk eszmeisége mindannyiunk szívében? Hányan tekintjük valóban szolgálatnak a közért, a társadalomért vállalt munkát? Ott csengenek-e a fülekben István király intelmei? – tette fel a kérdéseket a város előjárója.  Hangsúlyozta, hogy Szent István király nem a tőle függetlenül zajló politikai eseményekre bízta a saját és országa sorsát, noha a keresztény Európában lett volna jelentkező bőven, aki úgymond szárnyai alá vette volna újonnan született hazánkat. István király tetteinek ereje éppen abban rejlett, hogy nélkülözött mindenfajta öncélúságot, sőt ellenkezőlegbiztonságot, hitet, jövőképet adott az országnak. - Mi vagyunk a haza. Nekünk kell ebben az országban békésen együtt munkálkodni! Nekünk kell felülemelkedni ideológiai különbségeken, pártérdekeken, megosztottságon. Mert csak így haladhatunk előre! Mert csak így tehetjük jobbá ezt az országot és Balatonfűzfőt is. Sok évszázaddal később, nemzetünk sorsának egy nagy fordulópontján így fogalmazta ezt meg a legnagyobb magyar, Széchenyi István: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.” – folytatta tovább Szanyi Szilvia polgármester. Szerinte erre a szemléletmódra van talán legnagyobb szükség a mai Magyarországon, s még inkább Balatonfűzfő városában is. Csakis így lehet hatékonyan, tiszta szívvel dolgozni családért, hazáért, városért, s csakis így lehet tiszta szívvel, őszintén együtt ünnepelni, méltón az elődökhöz, méltón Szent István királyunkhoz.

Az ünnepi beszéd után Keil Norbert és Lajkó Frigyes képviselők laudációjukban méltatták a „Balatonfűzfőért” és a „Balatonfűzfő díszpolgára” kitüntetéseket kapott személyeket. Díszpolgári címet kapott Mihályfi István, a Nitrokémia nyugalmazott vegyésztechnikusa, osztályvezetője. Posztumusz diszpolgári elismerésben részesült Szabóki Sándor, aki 12 éven át volt alpolgármestere Balatonfűzfőnek, a felügyelő bizottság elnöke volt a Fűzfői Atlétikai Klubnak. Balatonfűzfőért díjat vehetett át Steinbach József a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke, aki augusztus 1-jén volt 30 éve, hogy Balatonalmádi és Balatonfűzfő Református Egyházközséget szolgálja. Szintén ebben az elismerésben részesült Papp József, aki a Balatonfűzfői Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnokaként vonult nyugdíjba. A kitüntetéseket Szanyi Szilvia polgármester adta át. A koronavírus járvány miatt idén elmaradt a pedagógusnap. Salamon Tamásné Balatonfűzfő Város Önkormányzata Szivárvány Óvoda és Bölcsőde vezetője méltatta Pintér Istvánné munkásságát, aki aranydiplomát vehetett át Szanyi Szilvia polgármestertől. Ezután Módri Györgyi és Kőrösi Csaba a Veszprémi Petőfi Színház művészei ünnepi műsort adtak elő, majd a Szózat eléneklése után Szanyi Szilvia polgármester megszegte a délelőtti szentmisén megszentelt új kenyeret, melyet felszolgáltak az ünneplő közönségnek.

A programsorozat a Föveny strandon folytatódott, délután már családi napot tartottak a klímatudatosság jegyében a gyerekeknek. Este 8 órától a Pepita’77 zenekar játszott, majd jött Sipos F. Tamás a kilencvenes évek legnagyobb slágereivel és egy fantasztikus koncertet adott. A rendezvény éjfélig tartott, a Pepita’77 zenekar a legismertebb világ- és magyarslágereket hozta el az ünneplő közönség számára. 

 

 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!