Balatonfűzfő: Iraktól az űrkutatásig

balaton.vehir.hu 2020. 03. 11. 16:19

Balatonfűzfő, 2020. március 11. szerda. - Szerda délután dr. Horváth Pál nyugalmazott dandártábornok és dr. Ferencz Orsolya, az űrkutatásért felelős miniszteri biztos voltak a vendégei a balatonfűzfői Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola, Gimnázium Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolának.

Bárdi Farkas János (b.) és Horváth Pál

Dr. Horváth Pál nyugalmazott dandártábornok érdekfeszítő előadásában visszaemlékezett a 80-90-es évekre, amikor is ENSZ missziós katonaként szolgálatot teljesített Irakban és Iránban. Rengeteg személyes indíttatású élményt osztott meg a hallgatósággal. Kiemelte, hogy mindig az olaj, a pénz és a hatalom körüli viták robbantották ki a háborúkat, amit szinte napjainkban is megfigyelhetünk. A konfliktusok miatt már az 1950-es években megindultak a népvándorlások, amit csak fokoztak a háborús és gazdasági helyzetek, érdekek és ellenérdekek, amelyeknek napjainkban is szemtanúi vagyunk - fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy napjainkban kiknek áll érdekükben és miért az elképesztő migrációs hullám Európa felé, így válaszolt a dandártábornok: " Elsősorban a Bilderberg csoportnak és a szabad köműveseknek az érdeke, hogy meggyengítsék Európa hatalmát".

Ferencz Orsolya

 Dr. Ferencz Orsolya előadásában betekintést engedett a laikusok számára a nemzetközi és az idén már 60 éves magyar űrkutatás legérdekesebb részleteibe. Videókkal, fényképekkel gazdagon illusztrált előadásában kiemelte, hogy szinte nincsen olyan szegmense az űrkutatásnak, ahol és amelyben valamilyen formában ne vettek volna részt, ne vennének részt napjainkban is magyar tudósok. Farkas Bertalan volt az első magyar űrhajós és jó esélyünk van arra, hogy az elkövetkezendő években újabb magyar űrhajós utazhat az űrbe. Arról is szólt a miniszteri biztos, hogy az űrkutatásnak számos pozítív hozadéka volt az emberiség számára. Így például a műholdak megjelenése, azok mára már szerves részeivé váltak a kommunikációnak és az irányításnak. Végezetül felhívta a figyelmet a globális felmelegedés mértékére, annak az emberiségre gyakorolt hatására.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!