„A kő marad”, Wass Albert hagyatékának egy része Balatonfűzfőre érkezik

balaton.vehir.hu 2019. 11. 23. 15:54

Balatonfűzfő, 2019. november 23. szombat - A balatonfűzfői Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola, Gimnázium Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola szombati nyílt nap keretében érkeztek Wass Albert Magyarországon tartózkodó fiai az oktatási intézménybe.

Bárdi-Farkas János

-A Wass családdal immár többéves a kapcsolatunk, hiszen iskolánkban van már egy Wass Albert terem, ahol bemutatunk néhány dokumentumot és személyes tárgyat is. Ezt a gyűjteményt szeretnénk a későbbiekben tovább fejleszteni, könyvtári formában megosztani és a digitalizált változatot kutathatóvá tenni a jövőben – fogalmazott Bárdi-Farkas János az intézmény alapítója.

Előtérben Wass Endre és Wass Miklós feleségével

-Dr. Graf Wass von Czege Andreas (Endre) hírportálunknak elmondta, hogy Erdélyországtól Floridáig számos helyen fellelhető a Wass gyűjtemény részei. Az elmúlt évek alatt többen elkezdték feldolgozni, katalogizálni édesapánk hagyatékát – fogalmazott. A család részére is az lenne a megnyugtató, ha egy átfogó kiállítás keretén belül be lehetne mutatni gazdag munkásságát. Majd hozzátette: olyan ritkaságok is vannak a hagyatékban, mint például a Németországban, németül írt szerelmes versei édesanyánknak, ezeket még senki sem látta – mondta.

A Wass Albert teremben

Az iskola Wass Albert termének megtekintését követően az intézmény alapítója és a Wass család abban állapodott meg, hogy a teremben üveges vitrineket állítanak fel a könyveknek, kéziratoknak és személyes dolgoknak. Elkerített részen helyet kap a könyvtár, az író íróasztala és nem utolsó sorban a digitalizált és kutatható váló igen gazdag könyv és kéziratgyűjtemény is. Az intézmény udvarán a tó mellett felállításra kerül egy erdélyi kő:”A kő marad” felirattal. A tervek szerint az újabb relikviákkal gazdagodó Wass Albert termet 2020 tavaszán adják át. 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!