A fiatalok szerint hatalmas lehetőség van a turizmusban

balaton.vehir.hu 2019. 10. 25. 13:05

Hírportálunk hétről-hétre bemutat egy-egy diákot, tanárt, akikben az a közös, hogy mindannyian a balatonfűzfői Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola, Gimnázium Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola hallgatói, oktatói. Hírportálunk kérdéseire Márton József (Joci) és Bazsó Krisztián, 11. turizmus és idegenforgalom szakos tanulók válaszoltak.

 Miért ezt az iskolát választottátok?

-Joci: nyolcadikos korom óta járok ide, turisztikai utazásszervezést tanulunk, mellette vendéglátást és idegenforgalmat is.

-Krisztián: Mi Solymárról költöztünk Nemesvámosra, nagyon érdekel ez a szakma, ezért jelentkeztem ide, minden nap bejárunk- mondta Krisztián.

Márton József

Miért érdekes kihívás a turizmus?

-Krisztián: Magyarországon feltörekvő ágban van a turizmus, egy csomó új érdekességet tanulunk, rengeteg új emberrel létesítünk kapcsolatot, megismerjük a világot, ezért is jó szerintem. Joci véleménye szinte teljesen megegyezik osztálytársáéval, azért annyit még hozzátesz, hogy hatalmas lehetőség van a szállodaiparban, de nagyon izgalmas az utazásszervezés is.

Milyen idegen nyelvet tanultok?

-Angolt tanulunk, és a szakmai angolt is, hiszen a turizmus és az idegenforgalom világában az angol a hivatalos nyelv- mondják szinte egyszerre.

Bazsó Krisztián

Beszéljünk egy kicsit a szakmai gyakorlatról, mi a feladat?

-Nyáron végezzük el a szakmai gyakorlatot, ami 140 órás volt, Balatonfüreden az egyik szállodában voltam recepciós – mondja Jocó. –Pár nap betanítás után egy kis segítséggel szinte önállóan dolgoztam egy kisebb szállodában, Veszprémben szintén recepciósként- válaszolja Krisztián.

Melyek a távlati célok?

-Krisztián: Ha a turizmus szakmában maradok akkor idegenvezető szeretnék lenni, hiszen így rengeteg országba eljutnék, amihez tudom, hogy rengeteget kell még tanulnom, de a szállodai marketing is nagyon izgalmas terület. Joci: nagyon megtetszett az utazás szervezés én is izgalmasnak tartom a szállodaipart.

Miért ajánlanátok más fiataloknak ezt az iskolát?

-A kis létszámú osztály mindenképpen előny az állami iskolákkal szemben. Nagyon jó fejek a tanárok az elméletet is mindig a gyakorlatban kipróbálhatjuk a változatos helyszíneken. Így a tanulás is sokkal családiasabb, a tanárok is szinte személyre szabva tanítanak, és ahogy mondtuk a kihelyezett tanulás, a tanult elméletet a gyakorlatban is hasznosíthatjuk. Amiben szintén mind a kettő tanuló egyet értett: ezek a szakmai tapasztalatok sokkal jobban megmaradnak hosszabb távon.

Mi az, ami még fontos számotokra az iskolában?

-Joci: kiemelném még a hazafiasságra történő nevelést, amit szerdánként szakkör formájában tanulunk honvédelmi oktatás keretében az APRÓD programban, szerintünk ez is nagyon fontos, hogy még jobban megismerjük hazánk történelmét.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!