Életmentő készülékek

balaton.vehir.hu 2019. 10. 11. 14:10

Balatonfűzfő, 2019, október 11., péntek - Gyűjtésből, adakozásból vásárolt kettő defibrillátort adtak át a városházán.

 -Az idei év egyik balatoni tragédiája volt, amikor a nyáron az egyik Balatonalmádi Vízimentő a fűzfői Föveny strandon lett rosszul, ami tragikus véget ért. A szomorú eset kapcsán hatalmas összefogásba, gyűjtésbe kezdtek a fűzfőiek. Magánszemélyek, civil szervezetek, vállalkozók és az önkormányzat is hozzájárult kettő defribllirátor megvásárlásához – fogalmazott Marton Béla polgármester.

Dr. Vörös Péter a Közép-Dunántúli Regionális Mentőszervezet regionális igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy túl a bajtársi tragédián, a defibrillátorokat laikus személyek is tudják használni és október 16-án, az Újraélesztés világnapján minden Veszprém megyei mentőállomáson várják az érdeklődőket. (A Szív city néven új életmentő program indult, bővebben ITT olvasható)

Dr. Bújdosó László a balatonfűzfői, a Fűzfő-Med Kft. igazgatója kiemelte, hogy az újraélesztéshez leginkább három dologra van szükség: legyen bátorság, készség és képesség, mert ilyenkor minden perc számít. Azt is megjegyezte, hogy Magyarországon kevés az eredményes újraélesztés a környező országokhoz viszonyítva.

Gál Andrea a Balatonfűzfőért Alapítvány elnöke elmondta, hogy az első perctől kezdve támogatták a nemes kezdeményezést, és valóban elképesztő jó volt látni, érezni a segítőkészséget mindenkiben. Jövő nyárra a Föveny és a Tobruk strandokon megállító táblákat helyeznek majd ki, hogy ezzel is felhívják a strandolók figyelmét az defibrillátor használatára – fogalmazott.

Szanyi Szilvia a Turisztikai Egyesület vezetője is hihetetlen összefogásról, adakozási szándékról számolt be, abban a reményben, hogy adott esetben a készülékek életet menthetnek.

Dr. Soós Gábor ötletgazda kiemelte, hogy a kettő új készülékkel bemutatót tarthatnak mindazoknak, akik szeretnék elsajátítani az életmentést. Ehhez a gondolathoz csatlakozott orvos felesége dr. Kovács Krisztina.

A Balatonalmádi Vízimentők csapatából Büki Zsolt rendőrszázados elmondta, hogy nyáron Balatonalmádiban egyik társával sikeresen élesztettek újra egy embert, stabilizálták állapotát, akit a vízből emeltek ki, majd átadták a helyszínre érkező orvos egységnek.  Nem volt újraélesztő készülékünk, de nagyon reméljük, hogy a jövőben egyre több balatoni strandon lesz majd ehhez hasonló életmentő készülék.

A válalkozók nevében Rapatyi László egyéni vállalkozó mondott köszönetet: számomra, számunkra volt megtisztelő, hogy ebben a nemes céllal indított gyűjtésben részt vehettünk - fogalmazott.

Az egyik defibrillátort Gál Andrea és dr. Soós Gábor átadta dr. Bujdosó Lászlónak, a másik eszköz (is) a nyári hónapokig a balatonfűzfői tűzoltókhoz kerül. 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!