Gombóc, gombóc és még több gombóc

balaton.vehir.hu 2019. 08. 03. 14:52

Balatonfűzfő, 2019. augusztus 03., szombat – Egyre népszerűbb a balatonfűzfői Gombócfesztivál, szombaton tartották a XIII. rendezvényt.

Aki szombaton kilátogatott a Balaton-parti városba az biztosan nem csalódott, mert gombócból volt bőven.

-Az idei évben tizenkilencen neveztek be a gombóc versenyre, hogy a délután során valamelyikük a zsűri döntése alapján elnyerje az ”Aranygombóc” megtisztelő címet 2019-ben. Egyetlenegy feltétel volt, hogy gombóc fajtanként legalább ötven darabot kellett elkészíteni – tájékoztatta hírportálunkat Rábai Zsanett. A teljesség igénye nélkül találkoztunk sajtos, tajvani, sport, diós guba, kolbászos burgonyás, mákos gubás, pizzás, epres burgonyás, gombócokkal.

A tajvani Bao gombóc, ami tulajdonképpen sertéshúsos gombóc, íme a recept: tészta: 500g liszt, 2,5dl langyos víz, 3g élesztő és egy tk cukor. Töltelék: 350g darálthús, egy tk reszelt fokhagyma, egy ek szójaszósz, 2tk osztrigaszósz, 0,5 tk só, egy tk cukor, egy tk sötét szójaszósz, 2 tk szezámolaj, egy dl alaplé (vagy víz), egy szál újhagyma és egy levél kínai kelkáposzta. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Lajkó Frigyes családjával kínálta az isteni finom, a nagymama receptje alapján, hagyományosan elkészített szílvásgombócot (is). Tésztája burgonyás, benne a szilva isteni, főzés után gazdagon meghempergetve a morzsaágyon. Az maga volt a porcukros-fahéjas csoda.

A déli megnyitó alkalmával Molnár Eszter főszervező köszöntőjében elmondta, hogy mindent megtettek azért, hogy a XIII. Gombóc Fesztivál is sikeres legyen, egyben üdvözölte a testvértelepülések delegációit is.

 

A lengyelországi Śmigielből érkezett Malgorzata Adamczak polgármesterasszony elmondta, hogy már ötödik alaklommal vannak jelen a rendezvényen, ez azért is jó, mert a gasztronómia, a magyar, a lengyel vagy akár a felvidéki összeköt bennünket itt a Balatonnál - fogalmazott. Egyúttal egy rekesz „Marton” nevezetű üdítőitalt is átadott Marton Béla polgármesternek. Standjuknál speciális fűszerezésű, darált sertéshúsos és sós gombócokat kínáltak.

Érdemes volt türelmesen várakozni a sorokban, mert isteni finom gombócok közül lehetett választani, a megvásárolt ételjegyekért elfogyasztani.

 Az idei évben a zsűri döntése alapján Lőrincz-Horváth Veronika bográcsos, gombás-bakonyi ízvilágú, selymesen fűszerezett, lecsós gombóca lett a legjobb, így övé lett az „Aranygombóc” díj.

 

 

 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!