Balatonfűzfő: Nemzetközi mezkiállítás – futball legendákkal

balaton.vehir.hu Forrás: Szendi Péter 2019. 07. 27. 08:55

Hatodik alkalommal rendezik meg Balatonfűzfőn a tíznapos Aranykapu Fesztivált, mely pénteken 17 órakor kezdődött a közösségi házban, Hamar László nemzetközi játékvezető különleges futballmez kiállításával. Majd az 1985-ös UEFA kupadöntős Videoton SC labdarúgói: Disztl Péter, Horváth Gábor, Csongrádi Ferenc és Szabó József élménybeszámolókat tartott a nagy menetelésről.

 Kuriózum volt a tárlat, mert annak idején a Puhl Sándor-Bozóky Imre-Hamar László játékvezetői trió számos nemzetközi mérkőzéseken fújt, például az 1997-es Bajnokok Ligája döntőjében is, amikor a Dortmund csapata 3:1-re verte meg a Juventust. Hamar László ekkor Del Piero (Juventus) mezét kapta meg, vagy amikor az utolsó nemzetközi mérkőzését (Feyenord-Manchester United) dirigálta, megkapta Ryan Giggs manchesteri játékos mezét. Mintegy húsz külföldi futballmez került bemutatásra, a tárlatot Gellei Imre, egykori szövetségi kapitány nyitotta a meg, aki 1974-től 1977-ig futballozott Balatonfűzfőn. - Soha életemben nem nyitottam meg kiállítást, ezért is jól esett a szervezők felkérése. Évtizedek óta szoros, baráti kapcsolatot ápolok Hamar Lászlóval. Természetesen aktív edző-játékvezető korunkban akadt köztünk nézet különbség. A világhírűvé vált játékvezetői trió az 1996-os angliai futball Európa-bajnokságon mutatkozott be a szurkolóknak a stadionokban, százmillióknak pedig a televíziók előtt ülőknek. Csodálatos ez a mezkiállítás, hiszen világhírű játékosok és csapatok mezeit tartalmazza.

Az ünnepélyes tárlat megnyitó után a négy futball legenda felidézte, hogy mikor és milyen módon kerültek a Videoton csapatába. A beszélgetés fővonala viszont az 1984-85-ös UEFA-kupamenetelés volt, egészen a döntőig. A futballisták végig zrikálták egymást, jó hangulat, sok nevetés, olykor meghatódottság jellemezte a beszélgetést. Szóba került, amikor Párizsban már 4:0-ra vezetett a székesfehérvári csapat, tele világklasszis, Európa-bajnok francia labdarúgókkal. A végeredmény ugyan 4:2 lett, de mindent elmond, hogy a hazai közönség a Videotont éltette. A Manchester United kiejtése, hosszabbítás után, tizenegyesekkel, fantasztikus élmény volt a labdarúgóknak. Már ekkor érezték, hogy egy ország áll a hátuk mögött. Bár Fehérváron 3:0-ra kikapott a Vidi a Real Madrid ellen, de a Bernabeu stadionban 100 ezer néző előtt 1:0-ra nyertek, ezzel pedig vastapsot kaptak a spanyol közönségtől, akiknek tiszteletkört futottak.

Az Aranykapu Fesztivál folytatódik. Ma este fél kilenctől a közösségi ház (Balatonfűzfő, József Attila utca 12.) Ivancsics Ilona színtársulata lép fel a Skót mámor vígjátékban. A harmadik nap azért lesz különleges, mert ilyen még nem volt Fűzfőn, nevezetesen mesterségek udvara. Itt a családok elsajátíthatják a hímzést, a nemezelést, a kosárfonást, a papírművességet, és a fazekas mesterséget a közösségi ház udvarán 16 órától. Hétfőn vízilabdázók a strandon. Az egykori ARANYCSAPAT kiválóságaival, Székely Bulcsúval és Madaras Norberttel (olimpiai aranyérmesek) beszélget a Föveny strandon 18 órától Szendi Péter. Utána a Balaton Vízilabda Klub gyermekei a Balatonban tartanak vízilabda bemutatót. Balatonfűzfőn jelenleg közel 100 gyerek vízilabdázik. A 10 napos rendezvénysorozatot a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ és Könyvtár szervezi, az utolsó két nap: Gombóc Fesztivál, veterán autók és motorok találkozója, helyi civil szervezetek közreműködésével jön létre.

 

Fotók: Árvay László

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!