Aranykapu Fesztivál Balatonfűzfőn

balaton.vehir.hu 2019. 07. 24. 15:54

Hatodik alkalommal rendezik meg Balatonfűzfőn a tíznapos Aranykapu Fesztivált, mely július 26-án pénteken 17 órakor kezdődik a közösségi házban. A rendezvény megálmodója Dr. Varjú Lajos önkormányzati képviselő, és a nemrégiben elhunyt Gróf Tibor, a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója.

Az első nap Hamar László nemzetközi játékvezető különleges futballmez kiállításával kezdődik. Azért kuriózum, mert annak idején a Puhl Sándor-Bozóky Imre-Hamar László játékvezetői trió számos nemzetközi mérkőzéseken fújt, például az 1997-es Bajnokok Ligája döntőjében is, amikor a Dortmund csapata 3:1-re verte meg a Juventust, Münchenben az Olimpiai stadionban. Hamar László Del Piero (Juventus) mezét kapta meg, vagy amikor az utolsó nemzetközi mérkőzését (Feyenord-Manchester United) dirigálta, megkapta Ryan Giggs manchesteri játékos mezét. Mintegy húsz külföldi futballmez kerül bemutatásra, a tárlatot Gellei Imre, egykori szövetségi kapitány nyitja meg, aki 1974-től 1977-ig futballozott Fűzfőn. Utána pedig Szendi Péter beszélget az 1985-ös UEFA kupadöntős Videoton SC labdarúgóival: Disztl Péterrel, Horváth Gáborral, Csongrádi Ferenccel és Szabó Józseffel.

A második napon Ivancsics Ilona és színtársai lépnek fel a Skót mámor vígjátékban.

A harmadik nap azért lesz különleges, mert ilyen még nem volt Fűzfőn, nevezetesen mesterségek udvara. Itt a családok elsajátíthatják a hímzést, a nemezelést, a kosárfonást, a papírművességet, és a fazekas mesterséget.

Hétfőn vízilabdázók a strandon. Az egykori ARANYCSAPAT kiválósságaival, Székely Bulcsúval és Madaras Norberttel (olimpiai aranyérmesek) beszélget a Föveny strandon Szendi Péter. Utána a Balaton Vízilabda Klub vízilabdázó gyermekei a Balatonban tartanak vízilabda bemutatót. Fűzfőn jelenleg közel 100 gyerek vízilabdázik.

Az ötödik napon nyáresti zenélőudvar lesz. A város méltán büszke Irinyi Fúvószenekarával és a Devecseri Ifjúsági Fúvószenekarral.

A hatodik napon gasztro nap lesz Kató nénivel, Ihos Józseffel. A gulyás főzőversenyre még lehet jelentkezni.

A hetedik napon lesz egy fotókiállítás, majd utána filmklub, levetítik a méltán népszerű Csapd le csacsi című filmet, utána pedig Gáspár Sándor Kossuth-díjas színművésszel beszélget Szendi Péter.

A nyolcadik napon néptáncest lesz a Balatonalmádi Néptáncműhely fellépésével.

A kilencedik napon rendezik meg a közösségi ház udvarán a tizenharmadik Gombócfesztivált, a balatonfűzfői Vendégváró és Gasztronómiai Egyesület szervezésében. Minden, ami gombóc, gombócos ételek főzőversenye, eredményhirdetése. Gyerek és felnőtt programok egész nap. Többek között fellép Nádas György humorista.

Az utolsó nap kerül sor a kilencedik balatonfűzfői veterán járművek találkozójára a Föveny strand előtti Sirály sétány árnyas fái alatt. Mindezt a Balatonfűzfői Kreitli Ferenc Veterán Autós és Motoros Egyesület szervezi. Lesz járművek bemutatása, jármű szépségverseny, autósok és motorosok felvonulása. 

A számos népszerű program közül talán a Gombócfesztivál és a Veterán Jármű találkozó vonza a legtöbb érdeklődőt az ország és határon túli testvértelepülésekről

Fotók: balaton.vehir.hu/Archív

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!