Intézményen belül maradjon a gyermek!

balaton.vehir.hu 2019. 07. 17. 19:29

A balatonfűzfői Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójával, Bárdi-Farkas Beátával beszélgettünk az iskolában szeptemberben bekövetkező változásokról.

 Igazgató asszony, oktatási intézményükben szeptembertől milyen jelentős változások lesznek?

A jelenlegi oktatásunk keretén belül általános iskolai képzés mellett turisztikai szakos szakgimnázium működik, a szeptemberben kezdődő tanévtől pedig iskolánkban lehetőség nyílik az általános gimnáziumi oktatásra is. Ahogyan eddig is, nagy hangsúlyt fektetünk az angol nyelvi oktatásra, mellette pedig a német nyelv is elérhető lesz. Az általános gimnáziumban kötelező érettségi tantárgyak a magyar nyelv és irodalom, a matematika, történelem, idegen nyelv, ami az angol vagy német, és egy szabadon választott tantárgy, a szakgimnáziumunkban kötelező érettségi tantárgy a turisztika. Külön kiemelném, hogy felkészítjük a tanulókat az emelt szintű érettségire, és a honvédelmi ismeretek tantárgy elsajátítására is mód nyílik érdeklődés esetén.

Milyen egyéb vizsgákat tehetnek a tanulók?

Lehetőség nyílik előre hozott érettségire informatikából, angol vagy német nyelvből. Ha a nyelvi emelt szintű érettségi legalább 60%-ot ért el, középfokú (B2) komplex típusú államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű okiratnak minősül.

Milyen létszámmal indítják az általános gimnáziumi osztályt?

Szeretnénk, ha az iskolán belül maradnának a gyermekek érettségiig, ezt támogatja az is, hogy gyermekközpontú, kis létszámú osztállyal, kiscsoportos foglalkozás keretein belül folyik az oktatás. Tehát már első osztályos koruktól egészen az érettségig abban támogatjuk diákjainkat, amiben, amelyik tantárgyban tehetségesek, így sokkal könnyebben, esélyesebben tudnak majd felsőfokú intézményekbe jelentkezni.

Milyen az érdeklődés az általános gimnázium iránt a szülők és a tanulók körében?

Minden eddigi elképzeléseinket felülmúlta az eddigi érdeklődés, különösen azért, mert így a tanulóknak lehetőségük lesz majd az emeltszintű érettségire a természettudományos tantárgyakból is. Jelenleg is működik iskolánkban egy tehetséggondozói csoport matematikából, amit az Iskolaszék elnöke vezet, a diákok pedig sorra nyerték az országos versenyeket, helyezéseket értek el. Velük is szeretnénk kiterjeszteni a működést az általános gimnázium tanulói között az új tanévben, szeptembertől.

Ön szerint mi a siker titka?

Iskolánkban mindig is kreatív képzés folyt, ami elsősorban a kiscsoportos foglalkozásokban valósult meg. Ennek hatására a gyermekek megtanulták, hogy tudásuk melyik tantárgy elsajátításában-elmélyedésében képes a legjobban kibontakozni. Hagyjuk a tehetséget érvényesülni, így lesznek a legsikeresebbek.

Oktatási intézményükben nem csak nappali tagozatos oktatás folyik, hanem magántanulók is részesei az oktatásnak. Idén júliusban jogszabályi változások történtek…

Ez pontosan így van. A magántanuló kifejezést a jogalkotó lecserélte egyéni munkarendre és egyes pontokban a vonatkozó jogszabályokat is módosította. A 2019-es oktatási évtől kezdődően a külföldön élő, de hazai intézményben aktív jogviszonnyal rendelkező tanulóknak lehetősége lesz arra, hogy csak év végén tegyenek osztályozó vizsgát, ami 2020-ban lesz először aktuális. A Magyarországon élő egyéni munkarendűeknek (magántanulóknak), várhatóan majd egy engedélyező szervnél kell legkésőbb 2020. június 15-ig kérvényezni a lehetőséget.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!