Sajtóközlemény - Megkezdődött a turisztikai kerékpárút és parkolóhelyek kialakítása Balatonfűzfőn

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfuzfo.hu 2019. 04. 08. 19:28

A projekt keretében a parti sétány 2. szakaszán (a Sirály Vendéglő és a Balatonfűzfői Vitorlázó Sportegyesület kikötője között) turisztikai kerékpárút kiépítése, valamint a fövenystrandi büfésor és a Szörf Centrum mentén, továbbá a Sirály Vendéglő melletti területen parkolók kialakítása valósul meg a 199,14 millió Ft európai uniós, vissza nem térítendő támogatás segítségével.

 Balatonfűzfő Város Önkormányzata 2017. augusztus 10-én támogatási kérelmet nyújtott be turisztikai kerékpárút kiépítésére a parti sétány 2. szakaszán (a Sirály Vendéglő és a Balatonfűzfői Vitorlázó Sportegyesület kikötője között), valamint parkolók kialakítására a fövenystrandi büfésor és a Szörf Centrum mentén, továbbá a Sirály Vendéglő melletti területen, amelynek eredményeként 199.136.743 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyert a Széchenyi 2020 Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című, TOP-1.2.1-16 kódszámú pályázatán.

Kerékpárút Balatonfűzfő Tobruk városrészén (Fotó: balaton.vehir.hu/Archív)

 
A támogatási szerződés 2018. május 2-án lépett hatályba.
 
A kivitelezési munkálatok 2019. március 4-én kezdődtek meg. A beruházás műszaki átadás-átvételének tervezett időpontja 2019. július 26.
 
A projekt a 2007-2013-as programozási időszakban megvalósult, a „Parti sétány, kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások kialakítása Balatonfűzfőn” című KDOP-2.1.1/D-12-2012-0005 azonosító számú pályázati projekt folytatását tartalmazza. Balatonfűzfő Város Önkormányzata európai uniós támogatásból 2015 decemberében valósította meg eddigi legjelentősebb és a projekt által érintettek számára a legkívánatosabb beruházását, amelynek keretében 1,1 km hosszú kerékpárút, 2,5 km hosszú sétány épült, valamint kerékpáros turisztikai szolgáltatásokat nyújtó Kerékpáros Információ Pont létesült.
A Balatonfűzfő város Balaton partjának teljes hosszában húzódó természetközeli parti sétány és kerékpárút tervei 2012-ben elkészültek, a település balatonkenesei oldalán található Fövenystrandtól, a város balatonalmádi oldalán lévő Tobruki Strandjáig. Ezért is jelenik meg a projekt kiadványában a „Strandtól strandig a természetben Balatonfűzfőn” elnevezés. A kerékpárút tervezett 4 (négy) [1., 4., 5. és 6. szakasz], majd a 2016. évben hozzátervezett 1 (egy) [2. szakasz] szakaszából azonban – a maximálisan pályázható összegből – 3 (három) szakasz (4., 5. [gyalog-kerékpáros híd] és a 6. szakasz) valósulhatott meg. A kerékpárúthoz és a parti sétányhoz kapcsolódó parkolók kiépítése sajnos már nem fért a pályázatba.
 
Az elnyert támogatást a város Balaton partjának teljes szakaszát felölelő parti sétány és kerékpárút továbbfejlesztésére fordítjuk, amely beruházás tartalmazza új kerékpárút (2/A szakasz) építését, parkolók (egyben eszközváltó helyek) és az ahhoz kapcsolódó közvilágítás kialakítását, az elektromos járművekhez szükséges töltőberendezés létesítését, valamint a meglévő kerékpáros turisztikai szolgáltatások bővítését (kerékpártámaszok, szervizeszközök, pótalkatrészek pótlási áron, nyereség nélküli biztosítása). A projektben megvalósítani kívánt összes projektelem a 2015. évben megvalósult parti sétány és kerékpárút, mint önálló turisztikai vonzerőhöz csatlakozik, egyben felfűzi a part menti attrakciókat és szolgáltatásokat. (Fövenyfürdő, Tó Vendéglő, Szörf Centrum, Balatonfűzfői Vízisport Centrum, Sirály Vendéglő, 3 vitorláskikötő, horgásztelep, Kerékpáros Információs Pont, Fűzfő Motel, Balaton Center Kemping). A meglévő attrakciók megközelítése és parkolási helyzetének kezelése érdekében nélkülözhetetlenek ezek az infrastrukturális beavatkozások. A parkolókat, kerékpártámaszokat nem kizárólag az attrakció látogatói, hanem bárki számára elérhetővé tesszük.
 
A fejlesztés az alábbi projektelemekből áll:

  • KP-1/A1 szakasz: A Fövenyfürdő büfésora melletti út, amely a sétány 1. szakaszának, a Szörf Centrumnak és a Balaton part elérését biztosítja. Az építendő 85 méter hosszú kiszolgálóút nemcsak az engedéllyel behajtó gépjárművek, hanem a gyalogosok és kerékpárosok kulturált közlekedését is biztosítja. A szakasz jelenlegi állapotában rendkívül poros a nyári időszakban és azért fontos a megépítése, hogy így a strandról kifelé árusító 7 büfé vendégei kulturált környezetben tudják elfogyasztani rendelésüket. Ezen a szakaszon 5 férőhelyes párhuzamos parkolót és 20 férőhelyes, 10 darab kerékpártámaszt tervezünk kialakítani.
  • KP-1/A2 szakasz: Az itt kialakítandó 75 méter hosszú kiszolgálóút és 23 férőhelyes merőleges parkoló a Szörf Parkba érkező sportolók, a sétányt látogatók kulturált parkolási lehetőségét szolgálja.

A Fövenystrand és a Sirály Vendéglő között megépült sétány alkalmas kerékpározásra is, hiszen az intenzívebb igénybevételű részeken térkőburkolattal, a természetközeli részeken kavics-fix burkolattal készült, ezáltal a kerékpáros közlekedés folytonossága biztosított.

  • KP-2/A szakasz: A Sirály Vendéglő és a Kalóz közben található Balatonfűzfői Vitorlázó Sportegyesület kikötője között a megépült parti sétány nyomvonalával párhuzamosan tervezzük kialakítani a 749 méter hosszú turisztikai kerékpárutat. A biztonságos közlekedés megteremtése érdekében azonban szükséges a Sirály utcától a Marina-Fűzfő kikötőhöz biztosítani a bejárást (45 méter bejáróút), valamint a várhatóan megnövekvő turistaforgalom miatt a parkolást 21 férőhelyes merőleges parkoló kialakításával, továbbá eszközváltó helyként a 22 férőhelyes, 11 darab kerékpártámasz létesítésével. Ezen a parkolóhelyen történik az elektromos járművek használatához szükséges „A” típusú (normál) töltőberendezés telepítése oly módon, hogy két parkolóhelyen biztosítjuk az elektromos gépkocsi-töltési lehetőséget.

A Kalóz köztől 100 métert haladva a vasútállomással szemben, a Fűzfő Motel területén álló épületben hoztuk létre a kerékpáros turisztikai szolgáltatásokat nyújtó Kerékpáros Információs Pontot, ahol a korábbi nyertes pályázatnak köszönhetően számos gyermek-, család- és kerékpárosbarát szolgáltatás került kialakításra:

  • gyalogos és kerékpáros pihenőhely, mosdó, kerékpártámasz, ivókút, pad, hulladékgyűjtő, BIKEINFO tábla, napelemes térvilágítás.
  • kerékpárosoknak szóló információszolgáltatás (kerékpáros térkép, attrakció térkép, kiadványok, leporellók, információs füzetek, kérdőív, Internet, stb.)
  • gyermek- és családbarát szolgáltatások: vandálbiztos pelenkázó asztal, etetőszék, bébiétel melegítő, szabadtéri gyermekjátszó.
  • kerékpárosbarát szolgáltatások: alapvető szerviz egységcsomag amelynek tartalma fék, váltó, gumi szereléséhez szükséges szerszámok, gumijavító szett, kerékpár pumpa, elsősegély doboz. A szervízszolgáltatást egy Balatonfűzfőn és egy Balatonalmádiban működő vállalkozással kötött megállapodás alapján biztosítjuk.
  • nyitva tartás: minden nap 8 órától 20 óráig.

A Kerékpáros Információs Pontunk 2 éve működik és az a tapasztalat, hogy jelentős igény mutatkozik a kerékpározók részéről a szervizszolgáltatásra, amely hatékonyabbá és gyorsabbá válhat jelen projektnek köszönhetően, amennyiben a szervizeszközöket és a pótalkatrészeket közvetlenül az iroda biztosíthatná a kerékpárosok számára pótlási áron, nyereség nélkül. Ezzel kívánjuk a Kerékpáros Információs Pontunk szolgáltatását bővíteni és szerepét a szervizszolgáltatás terén erősíteni.
 
A 2015. évben megvalósult parti sétány, kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások, – valamint jelen fejlesztés is – valójában első állomásai egy nagyszabású, több milliárd forintos beruházásnak, „A balatonfűzfői Öböl Park kialakítása – ÉLMÉNY, TERMÉSZETESEN” című projektnek, amit az önkormányzat vagy szakaszokra bontva, vagy egy nagy projektként kíván megvalósítani. Az Öböl Park Balatonfűzfő projekt olyan hiánypótló, természetközeli fejlesztés a Balaton kapujában, ami képes lendületet adni a régió turizmusának. A projekt tartalma röviden: ökoház, kilátó, tanösvények, erdei rönkjátszótér, sportpályák, jóga sziget, Hálópont Fagyizó kilátóponttal és csúszdával, új parti sétány szakaszok, csónakkölcsönző, lombkorona ösvény, fürdőházas stég, Szirom Park, jóga, slackline (kötélegyensúlyozás), vízipiac.
 
 
A projektről bővebb információt a www.balatonfuzfo.hu Önkormányzat/Projektek oldalon olvashatnak.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!