Újabb magyar világbajnoki győzelem!

balaton.vehir.hu Forrás: porhole.hu 2018. 10. 27. 00:16

Az aranyérmet ezúttal nem magyar vitorlázó, hanem hazai vitorlamárka szerezte meg a pénteken Floridában lezárult Formula 18 világbajnokságon - olvasható a porthole.hu oldalon.

 A sarasotai F18 VB győztese a görög egység, akik Marton Balázs által tervezett, és Balatonfűzfőn gyártott vitorlákkal versenyeztek. Iordanis Paschalidis és Konstantinos Trigonis (GRE7) a második versenynapon, azaz kedden szerezte meg a vezetést, és onnantól kemény küzdelemben, mégis magabiztosan őrizték meg pozíciójukat a világbajnokság záró napjáig.

Az 1D - One Design Sails alig három éve létező vitorlamárka, a Balaton mellől látja el a világ katamaránosait vitorlákkal. Rövid múltjuk során már Formula 16, Tornado osztályokban is világversenyek dobogóira juttatták a vitorlázókat, idén az F18 osztály Európa-bajnoki, és immáron a világbajnoki címét is magukénak tudhatják. Ezekben a hajóosztályokban hasonló vetélkedés folyik, mint a Forma 1-ben a konstruktőrök világbajnoksága, így a mostani, görögök által megszerzett világbajnoki cím jelentős eredménynek számít.

A 78 induló egységből 18 hajó, azaz a mezőny 23%-a 1D Sails vitorlákkal versenyzett. A magyar csapat, Diószegi Zoltán és Jankovics Gábor a 20. helyet szerezte meg. Ez az eddigi legjobb hazai katamarános eredmény, gratulálunk nekik!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!