XXIV. Kulturális Fesztivál Balatonfűzfőn

balaton.vehir.hu Forrás: Hegyi Ilona 2018. 09. 09. 10:07

„Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot. Találd meg azt, akitől a szíved mosolyogni fog”! (Paulo Coelho)

 2018. szeptember 8-i, szombati rendezvény úgy érzem mély, maradandó nyomot hagyott bennünk.

Immár XXIV. Alkalommal lett megrendezve Balatonfűzfőn a „A Glück Ferenc Emlékverseny a Fogyatékossággal Élő Emberek és Barátaik Országos Kulturális Fesztiválja”. Az ország nagyon sok részéről érkeztek a megmérettetésre a versenyzők. Miskolc, Nagyatád, Tapolca, Pápa, de sorolhatni lehetne honnan vonultak fel az előadók. Volt, aki magányosan szólóban adta elő produkcióját a különböző művészeti kategóriában, de voltak szép számmal csoportokba „verődött” előadók is.

Mind a XXIV év alkalmával a Vágfalvi Ottó „Balaton festője” festőművész úr nevét viselő Művelődési Központ és Könyvtár adott otthont az országos rendezvénynek.

Már 9 óra körül érkeztek az előadók és kísérőjük, hogy pontosan pontban 10 órakor elkezdődjön a várva várt rendezvény.

Hegedűs Józsefné Julika a Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesületének elnöke a fesztivál szervezője köszöntötte a jelenlevőket, majd a négy tagú zsűrit mutatta be.

 Hegedűs Anita a zsűri elnöke a Veszprém Megyei Egyesületet képviselte, Vas Megyei Egyesület elnöke Oláh Jánosné, valamint a Győr - Moson-Sopron Megyei Egyesület elnöke, Nagy Józsefné, Császár Zsuzsanna a Berhidai Ált. Iskola tanárnője töltötte be a „felelős” posztot.

Elnökasszony, mint minden évben most is kiemelte, hogy a Kulturális Fesztivál  sikeres megrendezésének támogatóit: Balatonfűzfő Város Önkormányzata Civil Alapjának támogatásával Balatonfűzfőért Alapítvány közreműködésével, a MOVE Nonprofit Közhasznú ZRT. Vezérigazgatójának. Marton Béla polgármestere, aki segített, hogy az ÖBÖL TV a rendezvényen való részvételét. Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesülete, Lajkó Frigyes önkormányzati képviselőnek valamint az összes segítőnek . Külön köszönetét fejezte ki a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ és Könyvtár igazgatójának, Gróf Tibornak, hogy mindig minden alkalommal a Művelődési Központot megkapják. Majd Marton Béla polgármester kapta meg a szót és a Tőle megszokott kedves, meghitt hangon, gyermekkori élményeit is beleszőve nyitotta meg az eseményt.

A fogyatékkal élőknek nap, mint nap meg kell küzdeni a fogyatékosságukkal és fantasztikus az, amikor elégedettek is életükkel és állapotukkal. Minden „más” emberben van valami különös érték, ami csak és kizárólag őrá jellemző. Ezek az emberek mindig képességeik legjavát igyekeznek nyújtani egymás és a társadalom felé. Ők azok, akik nem keseredtek el a sors igazságtalansága miatt, hanem megtalálták azt az erőt az életükben, amely örömet, kitartást ad a szivárvány színében élő különleges embereknek.

Marton Béla a meghívón szereplő idézetre utal és ismertette velünk, nagy hangsúlyt fektetve rá.

„ Bár nekünk, emberi lényeknek fizikai korlátaink vannak, szellemünk szabadon bejárja az egész világmindenséget”. (Stephen Hawking) nagyszerű gondolatára hívta fel figyelmünket.

Polgármester  is csatlakozott elnök asszony mondatához, hogy külön köszönet azoknak a személyeknek, pedagógusoknak, mentoroknak, szülőknek, akik a felkészítésben nyújtottak segítséget a fellépő „művészeinknek”. Majd konferansziénk, Majorné Süveges Katalin egymás után hívta a színpadra a fellépő produkciókat. Voltak kabaré jelenetek, szavalatok, énekek, táncos bohóságok, operettek felsorolni is sok lenne.

Egyes előadások alkalmával szemem könnybe lábadt a csodálattól, hogy ezek a „MÁS” emberek milyen mély átéléssel, akarással, bizonyítási szándékkal adták elő az ének számokat, vagy épen szebbnél- szebb meghatóbb verseket.

Másik pillanatban meg hangos kacajtól, nevetéstől lett zengett a terem. Voltak visszatérő előadók is, akik az előző években is kitettek magukért.

Klátyik Attila Nagyváradról érkezett kétszer is fellépett először József Attila versét szavalta teljes átéléssel, majd egy Vikidál Gyula számot adott elő a Zöld a Bíbor és a Fekete.

Ahogy Attila előadta fergeteges hangerővel, lüktető erővel szinte éreztük minden pillanatát.

Lényeg, ahogy értelmezte az előadó azt hangsúlyozta, ha életünkben már minden fekete, akkor is az álmunk legyen szép. Akkor is ha az életben számtalan akadályba ütközünk a remény, a hit soha ne hagyjon el bennünket. A közönség hálás tapsviharral köszönte meg az előadást.

Színes színfoltja volt a mai napnak NAPSUGÁR ANNA, aki Budapestről érkezett és jeltánccal adott elő 3 felejthetetlen számot legmegkapóbb számomra, amikor Drága Édesanyám című jeltáncot énekkel adott elő. Anna már igazi művész szinten adja elő az egyes produkciókat.

Dolgos Gyuláné Pápáról érkezett fergeteges egyszemélyes paródiát adott elő Jolika és az autóbusz vezetés, szívből jövő nevetés tört ki a közönségből és a taps sem maradhatott el.

A berhidai Általános Iskola tanulói is kitettek magukért Császár Zsuzsa tanárnő tanítványai Ők, Oláh Mira-Lakatos Brenda és Lendvai Kíra táncdalokat adott elő Toldi Milán szolgáltatta a gitárzenét. Ezekről a fiatalokról sugárzott arcukról az öröm és a boldogság, hogy sikeresen szerepeltek.

Jenei István képviselő úr és csapata kitett magáért a Balatonfűzfői Mozgássérültek Irodalmi csoportja a mai egészségügyi helyzetre hívta fel a néző közönség figyelmét viccel, humorral átszőve végig az előadás alatt taps, nevetés uralkodott a teremben.

A Balaton Dalkör Bendicsek Réka citeraművész vezetésével Népdalcsokrot adtak elő.

Na a Horváth testvér párost Róbertet és Tamást meg kell említeni, akik az igazi roma kultúra területére vittek el bennünket, igazi roma népdalok csendültek fel. A roma közösségekre jellemző összefogásra hívták fel figyelmünket.

Kiss László Balázs szintén Pápáról érkezett olyan sikerrel adta elő az ismert dalt, hogy a közönség állva tapsolta meg és ránk olyan érzékenységgel hatott ez a csodának számító hang és ember, hogy többünk arcán könnycsepp folyt végig elérzékenyültünk az előadás alatt.

Minden előadót nem lehetett felsorolni, mert akkor soha nem érhettem volna a végére a 46 fellépő ma kitett magáért és megörvendeztette a jelen levőket. A szereplők ismét bizonyították: szükség van ilyen találkozásokra, hogy a fogyatékossággal élők is esélyt kapjanak a színpadi bemutatkozásra, akiknek nem igazán van lehetőségük az ép, egészséges embertársaik között fellépni.

Mint mindig a NIKE ÉTTEREM-ben mindenki ízletes ebédet fogyaszthatott el a desszert sem maradhatott el, amit Lajkó Frigyes képviselő úrnak és Séfjenek köszönhetünk.

A műsorszámok végeztével minden résztvevő előadó oklevéllel és egy gazdag minden jót tartalmazó ajándékcsomagot vehetett át a zsűri elnökétől és elnök asszonytól.

Itt, mint minden évben nem volt első és második vagy sokadik díj, itt mindenki győztesként került ki ma.

A produkció remekül voltak össze válogatva és az előadók nagy odaadásukról tettek bizonyságot.

Ahogy eddig is szokott lenni a legvégén közösen felállva egymás kezét fogva énekeltük el az ismert Máté Péter dalt: AZÉRT VANNK A JÓ BARÁTOK!

Meghatódottság, öröm, szeretet sugárzott az arcokról.

Köszönjük a szervezőknek, a támogatóknak és a részt vevőknek, hogy hozzá járultak a sikeres rendezvényhez.

„Ha az élet elvesz Tőled valamit:

mindig ad helyette mást.

Ha keresed és kutatod:

Legalább egy ösvényt,

Melyen kijuthatsz sorsod szorításából,

S a fény, mely mindig világít,

mutatja Neked az utat:

újra és újra átölel Téged.”          

(Polgár Ernő)


A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!